De Hobbit

De Hobbit

of Daarheen en Weer terug

Titel: De Hobbit of Daarheen en Weer terug

Schrijver: J.R.R. Tolkien

Uitgever: M, is een imprint van de Boekerij bv, Amsterdam

Bladzijden: 253

ISBN: 9022532003

Vertaald uit het Engels, The Hobbit

Kindereditie

De achterkant van het boek:

Hobbits hebben niets geheimzinnigs. Alleen als er grote, domme lieden langskomen stampen, die lawaai maken als een olifant, kunnen ze heel stilletjes en snel verdwijnen.

De Hobbit Bilbo Balings woont in een keurig hol onder de grond en houdt – zoals alle Hobbits – helemaal niet van avonturen. Maar Bilbo heeft weinig keus als de tovenaar Gandalf met dertien dwergen langskomt. Ver weg over de nevelbergen woont de draak Smaug, die een enorme schat bewaakt. En nu moet Bilbo de Dwergen helpen met de schat van de draak te stelen

Bron: De Hobbit of Daarheen en Weer terug

Citaat uit het boek:

‘Na een tijdje begon Gollem van genoegen in zichzelf te sissen. ‘Iss ’t lekker, m’n liefje? Iss het sappig? Iss het... heerlijk peuzelbaar?’ Hij begon Bilbo in het donker aan te staren.

‘Nog eventjes,’ zei de Hobbit huiverend. ‘Ik heb jou daarnet behoorlijk veel tijd gegeven.’

‘Het moet zich haassten, haassten!’ zei Gollem die uit zijn boot op de oever begon te klauteren om Bilbo te grijpen. Maar toen hij zijn lange webachtige voet in het water stak, sprong er verschrikt een vis uit op en viel op Bilbo’s tenen.

‘Oei!’ riep hij. ‘Het is koud en klammig!’ – en op die manier raadde hij het. ‘Vis! Vis!’ riep hij uit. ‘Het is vis!’

Gollem was vreselijk teleurgesteld, maar Bilbo gaf zo vlug mogelijk weer een raadsel op, zodat Gollem in zijn boot terug moest stappen om na te denken.’

Bron: De Hobbit of Daarheen en Weer terug

Recensie geschreven door Paul Bosscher

Het is niet voor niets dat de meesterwerken van J.R. R. Tolkien, de Hobbit en In de ban van de Ring zijn verfilmd. Tolkien weet met zijn pen een wereld te creëren die voor je gevoel echt is. De karakters in zijn boeken zijn zo levensecht, je hebt het gevoel er eentje tegen te kunnen komen op je wandeling in een donker bos. Wanneer hij de talloze vechtscènes beschrijft druipt het bloed bijna van de pagina’s af. De hoofdpersoon van dit boek, Bilbo Balings verandert gedurende de hoofdstukken van een saai, ingedut mannetje naar een ware actieheld. Waar hij eerst bang is om zijn keurig nette hol onder de grond te verlaten, zo gaat hij later dapper en heldhaftig het gevecht aan met de enorm gevaarlijke draak Smaug. Tolkien heeft niet alleen een mooi boek geschreven met “de Hobbit”, hij heeft zelfs een nieuwe wereld geschapen. Een wereld met verschillende landen, bewoners en talen. Wat een fantasie moet die man gehad hebben en wat geweldig dat hij dat met ons heeft willen delen met “de Hobbit”.

 

De Hobbit is ook verfilmd

Ook bekend zijn de films van het boek In de Ban van de Ring

Meer lezen van J. R. R. Tolkien? Klik hier

 

 

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb