De Tolbrug

De Tolbrug

Door Aidan Chambers

ISBN 90-214-5744-x

 

 

Bekroond met een zilveren griffel.

 

Citaat:

Toen, die avond, zorgde Adam dat ik me gewonnen gaf. Ik bedoel dat ik gewonnen was voor hem. Ja, zeker, een tijdlang hield ik de schijn nog op dat ik hem niet om mij heen wilde hebben, maar dat was alleen maar schijn. De zoveelste maskerade, maar dan uit zelfbescherming. Vanaf die avond fascineerde hij me. Terwijl ik hem gadesloeg bij zijn optreden, voelde ik dat hij beheerst werd door een diep verborgen, gevaarlijk geheim. En ik wilde erachter komen wat het was.

Recensie door Nel Sijmons

Als Peter aan het einde van zijn middelbare school is, wil hij weg uit huis bij zijn overbezorgde moeder. Hij heeft last van ‘de Kwelders’ en voelt zich depressief. Hij neemt een baantje aan als brugwachter bij een tolbrug. De enige die hij spreekt zijn de landopzichter Bob Norris en zijn dochter Tess. Hij bespreekt zijn leven en z’n gevoelens met Tess, die hij de brieven van z’n vriendin Gill laat zien.

Als hij zo’n drie maanden lang  heeft gewoond, is er ineens iemand bij hem in z’n huis. Peter denkt dat hij Adam heet. Adam heeft een vaag verleden en vertelt dat hij is weggelopen. Er is iets vreemds aan Adam.

Op verzoek van de landopzichter knapt Peter het tolhuis op samen met Adam. Ze raken min of meer bevriend hoewel het heel verschillende types zijn. Tess wordt verleid door Adam en Peter ( die door Tess Jany wordt genoemd) is jaloers. Jany is wel van zijn depressieve gevoelens af, maar hij wil nog geen contact met zijn ouders of z’n vriendin Gill. Dan organiseert Tess een verrassingsfeestje in het tolhuis en nodigt Gill ook uit.

De zinnen zijn niet lang en er staan veel dialogen in. Het tijdsverloop is niet chronologisch er zijn terugblikken. De brieven zijn soms ook verwarrend, omdat de lezer deze niet direct herkent. Dit is een C- boek, maar ik vind het ook een boek voor lezers ouder dan 15 jaar. Dat komt door het thema van vriendschap met iemand met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis. De schrijver heeft een vlotte schrijfstijl die ook voor volwassenen boeiend is.

Er staan geen plaatjes in het boek. Jany, Adam en Tess worden beschreven als jong volwassenen. Jany wordt uitgebreid beschreven en ook zijn gevoelsleven. Tess wordt als persoon ook uitgewerkt. Adam wordt alleen beschreven, maar over zijn gevoelsleven lees je niets.

 

Meer lezen van Aiden Chambers? Klik dan hier.