Asterix en de Olympische Spelen

Asterix en de Olympische spelen

 

Deel 12 uit de serie Asterix

Schrijver: R. Goscinny

Tekeningen: A. Uderzo
Eerste uitgave als stripboek in 1968, vertaald uit het Frans,

MCMLXXVLL ( geen ISBN - nummer),

Uitgever: Dargaud Benelux, Oberon Haarlem en Hachette Livre.

Wat staat er op de achterkant van het boek?

Op de achterkant van het boek staan alle titels van de 34 stripboeken  uit deze serie. Asterix en de Olympische spelen is deel twaalf. Als je vooraf wilt weten waar dit stripboek over gaat, kijk je op de Nederlandse website van Asterix en Obelix.

In de oude tijd waren de Olympische Spelen eigenlijk alleen voor de Hellenen. Vijf dagen lang sportten vertegenwoordigers van verschillende Griekse stammen in het grote stadion van Olympia, op jacht naar onmetelijke roem (in de woorden van Panoramix).

Het is niet helemaal duidelijk waarom Romeinen hier ook aan mogen meedoen. In het kamp Aquarium traint Tullius Torsus in ieder geval noest, in de overtuiging dat hij de beste is. De Galliërs zijn in de ogen van de centurion uitgesloten van deelneming: "Jullie kunnen niet meedoen aan de Olympische Spelen! Die zijn alleen voor Grieken ... voor vrije Hellenen! Alleen Romeinen worden verder toegelaten!"

Waarop Asterix zo'n 6/7 plaatjes verder ineens bedenkt: "Maar bij ... Toutatis ... Wij ZIJN Romeinen ..." Dus ... om de Romeinen te pesten besluiten de Galliërs zich ook in te schrijven voor de Spelen. Asterix en Obelix zijn uitverkoren om de stam te vertegenwoordigen en het hele dorp (tenminste, de mannelijke helft) gaat mee om aan te moedigen.
In eerste instantie lijkt het erop dat de Galliërs dankzij hun toverdrank alles kunnen winnen. De Romeinen zien het dan ook niet meer zitten. Maar dan blijkt toverdrank doping te zijn en dus verboden!

Bron: http://www.asterix-obelix.nl/

Citaat uit het boek:

“Bij de Galliërs is de stemming opperbest. Dankzij de toverdrank, die ons onoverwinnelijk maakt, zullen we zeker met de erepalm gaan strijken! Kijk en dan vind ik het leuk om mee te gaan doen…”

Hieronder nog een citaat, maar dan zoals het  in het stripboek getekend en geschreven is:

 

Bron: Asterix en de Olympische Spelen

Recensie van Nel Sijmons:

Als je eenmaal één stripboek van Asterix en Obelix hebt gelezen, dan wil je ze allemaal lezen. Deze boeken zijn leuk voor iedereen tussen 12 en 100. Ook dit keer zie je alles terug; de piraten, het eindfeest en de eindeloze strijd tussen dat ene dorpje in Gallië en het machtige Romeinse rijk.

Wil jij meer weten over de Olympische spelen, lees dan het boek over onze helden Asterix en Obelix. Lees het verhaal en lach om de gekke grapjes in de tekeningen. Elke keer als je het boek bekijkt valt je weer iets anders op in de tekeningen of in de tekst.

Dit keer belanden onze helden in Griekenland tijdens de Olympische spelen. Asteirx en Obelix zijn in Athene met hun vrienden uit het Gallische dorp. Obelix vindt die Grieken een beetje vreemd, volgens hem zijn het: ”Rare jongens die Hellenen”. De andere Galliërs zijn overtuigd van de kansen op de overwinning. Maar het wordt deze keer wel heel erg spannend, want hoe kan zo’n kleine Galliër als Asterix  winnen zonder toverdrank?

 

Astrix en de Olympische spelen is ook verfilmd.

Wil je meer weten over de Olympische spelen? Klik dan hier

Meer lezen van R. Goscinny en A. Uderzo ? Klik hier

Maak een Gratis Website met JouwWeb