Het leven van een loser

Het leven van een loser.

Door Jeff Kinney.

 

ISBN 9789026125690

 

 

Citaat uit het boek:

donderdag

Vandaag kwam de hele school samen in de aula om de film ’Wat fijn om jezelf te zijn’ te kijken. Die film laten ze ieder jaar zien. De film gaat over dat je blij moet zijn met wie je bent en dat je niks aan jezelf moet veranderen. Eerlijk gezegd vind ik dat maar een domme boodschap, zeker voor de kinderen bij mij op school.

Recensie geschreven door Nel Sijmons

Het boek gaat over een jongen die erg graag stoer wil zijn, maar die het niet is. Met zijn vriendje Theo doet hij van alles om zijn leven op te vrolijken. Soms lukt het, maar het gaat ook regelmatig mis. Het boek is erg herkenbaar voor jongens van 11 tot 13 jaar oud. Je leert Bram Botermans goed kennen door wat hij zegt, denkt en hoe hij getekend wordt. De tekeningen zijn simpel, maar wel leuk. De schrijver noemt zijn schrijfstijl een striproman, in korte zinnen wordt het verhaal verteld en de dialogen staan er tussen in de tekeningen.

Bram Botermans vindt het leven een hel. Op de middelbare school moet hij zich staande houden tussen kleine brugpiepers en volgroeid gespuis dat zich al scheert. Op een dag krijgt hij van zijn moeder een dagboek cadeau. En dat terwijl een dagboek juist een meisjesding is; nog nooit schreef er een jongen in een dagboek, wel dan? ‘Als je maar niet denkt dat ik “lief dagboek” hier en “lief dagboek” daar ga schrijven,’ is zijn eerste reactie. Toch begint Bram er zijn verhaal in te schrijven: over zijn vervelende broertjes, zijn onnozele vriend Theo, de dagelijkse overlevingsstrijd op school, een gruwelijk eng griezelhuis en … die vervloekte kaas…

Op een dag vertelden ze dat er nog plaatsen vrij waren bij de klaar-overs en dat zette me aan het denken. Als iemand een klaar-over pest, kan hij geschorst worden. En het lijkt me dat ik die extra bescherming altijd kan gebruiken. Plus, ik dacht ineens dat het misschien wel goed voor me zou zijn om wat meer gezag te hebben.

 

Het leven van een Loser is het eerste deel uit de serie. Er zijn nog zes boeken na verschenen. In een interview met de schrijver voor het Jeugdjournaal, vertelt hij dat hij maximaal tien boeken over Bram wil schrijven en dat hij daarna weer iets anders gaat doen.

 

Op de website staat alle informatie over het boek en de schrijver.