Hoe overleef ik de brugklas

Hoe overleef ik de brugklas van Francine Oomen

Francine Oomen

ISBN 9045107937

Wat staat er op de achterkant?

Als je naar de brugklas gaat, verandert er een heleboel in je leven. Van stoere achtste-groeper word je brugpieper. Ineens heb jij twaalf leraren in plaats van één. Eerst had je een rugzakje met alleen een boterhamtrommeltje erin, nu moet je tien kilo boeken meesjouwen! En al dat huiswerk... Er verandert niet alleen veel op school, maar ook in jezelf. Daar kan Rosa wel over meepraten. Haar vriendje Jonas zit nog in groep acht en om hem alvast een beetje voor te bereiden, e-mailt ze hem survivaltips. Dit spannende boek gaat over vriendschap maar ook over pesten. Over lachen en over uitgelachen worden. Over na-apen en jezelf durven zijn. En verder staat het vol praktische tips voor iedereen die te maken heeft met lastige leraren, zware boekentassen. Pukkeltjes, eerst liefdes en nog veel meer!

Citaat uit het boek:

Rosa van Dijk

Van :Jonas de Leeuw< jdl@xs22.nl>

Aan:Rosa van Dijk < rosa_vandijk@hotmail.com>

Verzonden:8 oktober 17.05

Onderwerp:twuttiefruttie

Ha die ouwe zatlap!

Ik moest erg lachen om je madera-meel.

Wat rot dat je op school gepest wordt! Trek je er niks van aan, misschien gaat het dan het snelst over. Volgens mij is die Sacha het helemaal niet waard om jouw vriendin te zijn. Wat een twut.( Wij zeggen hier in Limboland tegenwoordig alles met een w ertussen, krijgen we geen straf als we schelden. Een Twering  Twakkewijf)

 

Samenvatting:

Rosa gaat naar de brugklas. In het boek lees je hoe Rosa en haar oude vriendinnen van de basisschool veranderen in de brugklas. Rosa mailt regelmatig met Jonas haar vakantievriendje uit Limburg. In deze mails vertelt ze wat ze ervan vindt om brugklasser te zijn. Ze geeft ook survivaltips aan Jonas voor als hij brugklasser wordt. In de brugklas komen er ook nieuwe klasgenoten bij. Zouden dit ook vrienden en vriendinnen worden? Zo makkelijk als het lijkt gaat het nieuwe leven als brugklasser niet…

Recensie geschreven door Nel Sijmons:

Hoe overleef ik de brugklas, begint als Rosa zich helemaal onzeker voelt voor haar eerste schooldag, omdat ze een pukkeltje op haar neus heeft. Aan het eind van het boek komt alles goed. Rosa heeft internetverkering met Jonas. Voor onzekere brugklasmeisjes een herkenbaar boek. Je komt het meest over Rosa te weten. Het verhaal wordt door haar verteld. Door haar mails aan Jonas weet de lezer ook hoe zij zich voelt. De andere meisjes en jongens uit het boek blijven wat onpersoonlijker. De afwisseling tussen de dagelijkse belevenissen van Rosa en haar mails aan Jonas maken het een  echt meidenboek.

Dit boek leest als een trein. Het is geschreven in korte zinnen zonder moeilijke woorden. Het verhaal speelt zich af in de volgorde waarin het beschreven is. Er staan veel zwart/wit tekeningen in. Het boek ziet eruit als een dagboek.

Er zijn nog veel meer boeken in deze serie bijv. Hoe overleef ik mezelf?  En Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)

Voor wie meer wil weten is er een website.

Maak een Gratis Website met JouwWeb