De brief voor de koning

De brief voor de koning

 

 

Schrijver: Tonke Dragt

Titel: De brief voor de koning

Uitgever: Leopold Avontuur

Bladzijde: 449

ISBN: 90-258-4633-5

Bekroond met de Prijs voor het Beste Kinderboek van het jaar 1963

Bekroond met de Griffels der Griffels 1955-2004

De achterkant van het boek:

Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur. Het verzoek dat hem wordt gedaan blijkt een heel gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen. Maar hij is vast van plan de uiterst belangrijke brief bij koning Unauwen te bezorgen. De Zwarte Ridder met het Witte Schild heeft niet voor niets zijn leven gegeven…

Bron: De brief voor de koning

Recensie geschreven door Esther Baars

Wanneer je van avonturen houdt, dan heb je een goed boek uitgezocht. Het verhaal speelt zich af in de tijd van kastelen en ridders. De hoofdpersoon Tiuri moet een belangrijke brief bij de koning brengen. Dit in opdracht van de Zwarte Ridder met het Witte Schild. Op zijn tocht naar de koning van het Rijk van Unauwen beleeft Tiuri allemaal spannende avonturen.

De schrijfster van het boek voert je mee naar een wereld, die je alleen maar kent uit verhalen over de riddertijd. Misschien heb je weleens gefantaseerd over deze tijd. Leven in kastelen, op paarden door bossen rijden, een ridder worden die voor iedereen een held is. Je maakt het allemaal mee in dit boek.

Het boek begint gelijk al heel spannend. Tiuri en zijn vrienden worden bijna tot ridder geslagen. Ze hoeven nog maar één nacht door te brengen in de kapel zonder te praten…

 

Citaat:

Tiuri ging rechtop zitten en keek naar het raam. Hij zag niets – geen schaduw – zodat hij zou kunnen denken dat hij het zich had verbeeld. Was dat maar zo! Hij kon tóch niet doen wat die stem had gevraagd, al had het nog zo dringend geklonken. Hij verborg zijn gezicht in zijn handen en probeerde alle gedachten uit te bannen uit zijn geest. Maar nogmaals hoorde hij de stem, heel duidelijk, al was het niet meer dan een gefluister: “In Gods naam, doe open!”

Bron: De brief voor de koning

Je voelt je alsof je Tiuri bent, zal hij de deur openen? En dan start het avontuur. Tiuri voelt zich alleen, hij is bang, wordt achtervolgd, er gaan ridders dood en er zijn mensen die Tiuri dood willen hebben. Ondanks dat Tiuri weinig mensen kan vertrouwen, heeft hij toch één hele goede vriend gevonden, Piak. Samen met Piak wil hij zijn missie volbrengen.

Het is een dik boek, maar wel overzichtelijk geschreven. Het boek is verdeeld in acht delen. Ieder deel start met een mooie illustratie over het verhaal dat komt. Deze acht delen zijn weer verdeeld in een aantal hoofdstukken. Je leest het in één keer uit. Benieuwd naar de avonturen van Tiuri? Ga snel op zoek naar dit boek en geniet van de wereld van kastelen en ridders. Voor je het weet voel je jezelf een ridder.

 

Dit boek is ook verfilmd

Maak een Gratis Website met JouwWeb