De vondst

De vondst

Geschreven door  Henk Barnard

Wat staat er op de achterkant van het boek?

Tijdens de zomervakantie logeert André bij zijn vriend Ton. De ouders van Ton zijn op zakenreis en de twee vrienden doen een wonderlijke ontdekking. Bij een wilde stoeipartij wordt per ongeluk een oude zoldermuur ingedrukt en ontdekken zij iets dat grote indruk op hen maakt en waarddoor de geheimen van donker Afrika het huis binnendringen. Het wordt een spannende zomervakantie in het oude havenhuis, vooral als de jongens ontdekken dat niet alleen zij, maar ook twee Surinaamse meisjes en hun grand’ma  (Surinaams voor grootmoeder) meer dan gewone belangstelling voor het huis hebben.

Bron: De Vondst

Citaat uit het boek

‘Ton knipt de lantaarn aan en schijnt naar binnen. Om beter te zien wat er achter de muur bevindt, gaat hij op zijn knieën zitten en buigt voorover. Het duurt maar een seconde, want plotseling schiet hij terug met een gezicht vol schrik en snakkend naar adem. Wat is er?  Wat is er? Vraagt André aan Ton, die zo nu en dan een angstige blik in de richting van het gat werpt. Sssssst, ’fluistert Ton. Sssst…… ‘En angstig opzij kijkend wijst hij met zijn vinger naar het gat. Daar zit een vent………… Een grote zwarteman.

Bron: De Vondst

Recensie geschreven door Sherida Creebsburg

Wist je dat geschiedenis niet alleen in boeken is te vinden, maar overal om je heen? Dit overkomt de vastberaden Ton en zijn goede vriend André en twee Surinaamse meisjes. In dit boek vertelt de schrijver Henk Barnard op een begrijpelijke manier de mysterie omtrent de slavernij. Dit doet hij door de bijzondere ontdekking van de  hoofdpersoon  Ton. Doordat zowel Ton als de Surinaamse meisjes risico’s durven te nemen en  dankzij hun onderzoekende houding; komen zij heel veel  te weten over de gevolgen van slavernij,  anders dan wat er in de boeken geschreven staat. Het verhaal wordt nog echter ervaren door de Surinaamse woordjes, die gelukkig vertaald zijn. Ook de spanning in het verhaal stijgt enorm als er ook nog verteld wordt over de winti (occulte) van Afrika. Daarnaast is het verhaal goed te volgen,  ondanks het feit  dat er regelmatig wordt teruggeblikt naar situaties die zich hebben afgespeeld in de negentiende eeuw. Zowel in Rotterdam, Afrika als Suriname.

Houd je van mysterie en geschiedenis en wil je op een ontspannen manier meer te weten komen over de rol van Nederland in de Slavernij, dan kan ik je dit boek warm aanbevelen.

Meer lezen van Henk Barnard? Klik hier