Oorlogswinter

Oorlogswinter

 

Titel: Oorlogswinter (filmeditie)

Schrijver: Jan Terlouw

Uitgever: Lemniscaat

Bladzijde: 169

ISBN: 978-90-477-01117-0

Winnaar van de Gouden Griffel 1973

Achterkant boek:

Michiel komt bij het verzet en moet voor een gewonde Engelse piloot zorgen. Zijn zus, Erica helpt hem hierbij. Als zijn vader, de burgemeester van het dorp de Vlank, wordt vermoord door de Duitsers, als wraak wegens een actie van het verzet, besluit hij zoveel mogelijk de Duitsers tegen te werken. Hij brengt bijvoorbeeld een paar onderduikers naar het noorden. Ook moet de piloot, Jack, naar bevrijd gebied gebracht worden. Oom Ben, een vriend van Michiels ouders, biedt een oplossing. Dan blijkt er verraad in het spel te zijn, gelukkig wordt dit net op tijd ontdekt, wie zal de verrader zijn?

Bron: bol.com

 

Recensie geschreven door Esther Baars

Dit boek speelt zich af in de Tweede Wereld oorlog, de hongerwinter van 1944-1945. Het is een heel spannend boek dat gaat over de 15 jarige Michiel. Wanneer jij van spanning en oorlogsverhalen houdt, moet je zeker dit boek gaan lezen.

Het leuke aan deze filmeditie is, is dat je achterin het boek allemaal foto’s over het verhaal vindt. Deze foto’s zorgen ervoor dat je je een beetje kunt verplaatsen in de tijd waarin het boek zich afspeelt. De hoofdpersoon in het boek is Michiel. Door hem besef je pas hoe gevaarlijk zo’n oorlog is. Je voelt de spanning van Michiel, wanneer hij beseft dat hij nu echt in het verzet zit. Wanneer hij stiekem voedsel moet brengen bij een Engelse piloot, wanneer hij onderduikers op een veilige manier aan de overkant van de rivier moet brengen, wanneer de Duitsers het half vergane lijk van een Duitse soldaat vinden…

 

Citaat:

Het dorp is in de greep van de angst. Wat gaat er nu gebeuren? Hoe zullen de Duitsers wraak nemen? Er zijn vreselijke dingen bekend over de moordpartijen die zijn aangericht na aanslagen op Duitse militairen. Wat is er waar van dergelijke verhalen? Hoe kunnen de mensen zich verdedigen. Iedereen houdt zich stil. Roerloos wacht het dorp op de dingen die komen moeten…

Bron: Oorlogswinter

Wanneer je dit boek leest, zal je je afvragen waarom Michiel  niet wordt verraden, wanneer hij in actie komt voor het verzet. De mensen die namelijk bij zijn acties betrokken zijn, worden vaak op raadselachtige wijze opgepakt of vermoord. Dat is toch vreemd. Je gaat je steeds meer afvragen hoe dat nu komt. Je wordt nieuwsgierig en je gaat mensen verdenken. Ben je ook benieuwd wie de verrader is? Ga snel het boeken halen bij de bibliotheek. Ik weet zeker dat je net zo verrast zult zijn als ik, over wie nu de verrader is.

 

Wanneer je ook de film van het boek wilt zien. Klik hier