Oosterschelde Windkracht 10

Oosterschelde Windkracht 10

 

 

Geschreven door Jan Terlouw

Lemniscaat ISBN: 9 789047 703167

 Achterkant van het boek:

De watersnoodramp van 1953: dijkdoorbraken, overstromingen. Een groot deel van Zeeland staat onder water en duizenden koeien en paarden verdrinken, net als Anne, die als zestienjarige haar broertje verliest.

De emoties laaien opnieuw op als twintig jaar later het afsluiten van de Oosterschelde ter sprake komt. Moeten de Zeeuwen kiezen voor veiligheid of voor het milieu?

Of zijn er nog andere mogelijkheden? Overal in Nederland wordt hierover gediscussieerd. Tegen de achtergrond van dit debat speelt het inmiddels klassiek geworden jeugdboek van Jan Terlouw.

Bron: Oosterschelde windkracht 10

Citaat uit het boek:

De schuur waarop Henk zat, hield het niet. Ondermijnd door de sterke stroming viel hij in elkaar. Henk klemde zich vast aan twee latten die kruiselings boven het dak uitstaken, toen de boel instortte. Een groot deel van het dak bleef intact. Het dreef snel de polder in en voerde Henk mee.

Bron: Oosterschelde windkracht 10

Elsevier: ‘Jan Terlouw staat als een jeugdboekenschrijver op de eerste rij.’

Recensie geschreven door Mischa Boersma

Het boek bestaat uit twee delen. Deel 1, getiteld Vloed gaat over de 20 jarige Anne Strijen en haar familie. Anne is een eigenwijze meid die een eigen willetje heeft. Ze heeft vaak strijd met haar stugge vader. Aan het begin van het verhaal vindt ze een bijzonder kistje met, wat later blijkt, belangrijke informatie over de kwaliteit van de dijken in Zeeland. Tijdens een noordwesterstorm in februari 1953 breken de dijken door en stroomt een groot deel van Zeeland en Zuid-Holland onder water. Anne verliest hierbij haar 16 jarige broertje die iemand anders probeert te redden. Anne is in verwachting en gaat met Henk trouwen.

Deel 2, getiteld Eb gaat verder over Anne, maar dan een paar jaar na de dijkdoorbraken en overstromingen. Ze is getrouwd met Henk en ze hebben twee zonen: Valeer en Piet. Henk werkt bij de Deltawerken en is voorstander van het afsluiten van de Oosterschelde. Hij staat voor de veiligheid van de mensen en wil voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt. Hun zoon Valeer zit in een actie groep tegen het afsluiten van de Oosterschelde voor het behoud van de natuur. Dit levert bij het gezin natuurlijk wat spanningen op.

Er spelen dus eigenlijk twee verhaallijnen: het verhaal van de belevingen van de mensen voor, tijdens en na de watersnoodramp. En het verhaal rondom de oorzaak van de ramp in deel 1 en in deel 2 de discussie over het wel of niet afsluiten van de Oosterschelde. Het verhaal is prachtig geschreven en leest makkelijk. Je leeft helemaal mee met de angst en het verdriet van de mensen tijdens en na de overstromingen. Doordat de personages goed beschreven zijn, ken je ze ook goed op het moment van de ramp. Het idee dat het werkelijk gebeurd is maakt het nog intenser. Ook het verhaal over het afsluiten van de Oosterschelde en de kwaliteit van de dijken is waar gebeurd. Behalve dat het een spannend boek is om te lezen leer je ook veel over de geschiedenis van de watersnoodramp in Nederland in 1953.

Meer lezen van Jan Terlouw? Klik hier