Saartje Tadema

Saartje Tadema

 

Door Thea Beckman

ISBN 9056376918

 

Wat staat er op de achterkant?

1712. De zevenjarige Saartje Tadema komt met haar broer terecht in het Burgerweeshuis aan de Kalverstraat in Amsterdam. Saartje is een slim meisje, dat dol is op lezen, maar in het weeshuis zijn nauwelijks boeken te vinden en als ze er om vraagt krijgt ze te horen dat ze dankbaar en gehoorzaam moet zijn en vooral niet moet zeuren. Zo worstelt Saartje zich door een aantal moeizame jaren heen, reikhalzend uitziend naar het moment dat zij het weeshuis mag verlaten. Als ze op een dag even weg mag voor een boodschap grijpt Saartje haar kans; ze weet een baantje te bemachtigen als dienstmeisje in de ‘Herberg-op-het-IJ’, een stadsherberg waar veel zeelui komen. Vanaf dat moment verandert Saartjes leven.

Bron: Saartje Tadema

Citaat uit het boek:

"Ik ben er klaar voor om uit het weeshuis te vertrekken, moeder. En daarna ga ik mijn eigen leven leiden."

Bron: Saartje Tadema

Recensie geschreven door Paul Bosscher

Wanneer Thea Beckman een historisch verhaal schrijft, dan doet ze dat zo beeldend dat je als lezer in een tijdmachine stapt. Het Amsterdam van de achttiende eeuw wordt zo realistisch neer gezet dat je bijna zou vergeten wat een moderne wereldstad het nu is. Thea Beckman beschrijft het leven van de hoofdpersoon in dit boek, Saartje, op een prachtige manier. Zij wordt terwijl je leest bijna een meisje van vlees en bloed. Hierdoor leef je mee met Saartje en gun je haar een prachtig leven.

Vanaf het moment dat Saartje in het Burgerweeshuis terecht komt heeft zij maar één doel: er zo snel mogelijk weer vandaan zien te komen. Haar twee broers mag ze niet meer zien en bezoek krijgt ze maar heel zelden. Het leven in het burgerweeshuis is niet slecht, de kinderen worden er in vergelijking met andere weeshuizen zelfs erg goed verzorgd, maar toch wil Saartje er geen seconde langer blijven dan nodig is. Op de school van het weeshuis is zij een lastige leerling; ze verveelt zich omdat er geen boeken zijn die ze kan lezen en ze het gevoel heeft dat ze er niets leert. Gelukkig weet zij op een slimme manier toch aan boeken te komen maar wanneer dat ontdekt wordt krijgt ze een flinke portie straf. Wanneer zij ontdekt dat de leraar, meester Jansen, het geld dat hij krijgt voor schoolspullen in zijn eigen zak steekt zorgt ze ervoor dat hij ontslagen wordt. Wanneer Saartje 15 jaar is mag zij af en toe naar buiten om boodschappen te doen. De vrijheid doet haar goed en ze blijft zoeken naar een manier om uit het weeshuis weg te komen. Op haar zestiende krijgt ze een baan in de ‘Herberg-op-het-IJ’. Vanaf dat moment verandert haar leven: Ze wordt verliefd.

Het boek speelt zich af in een tijd dat meisjes werden opgeleid voor het huishouden en het krijgen van kinderen. Saartje laat zien dat zij daar geen genoegen mee neemt. Zij wil leren om verder te komen in het leven. De strijd die zij daar voor levert is de rode draad in het boek. Met vallen en opstaan zet zij haar stappen naar volwassenheid. Een prachtig boek, je leest het alsof je erbij bent en Saartje wordt een meisje waar je steeds meer bewondering voor krijgt.

Meer lezen van Thea Beckman? Klik hier om te kijken wat zij nog meer geschreven heeft.