Aan de bal

Aan de bal

 

Titel: Aan de bal

Schrijver: Lieneke Dijkzeul

Uitgever: Lemniscaat

Bladzijden: 279

ISBN: 90-5637-639-X

 

Bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury 2006

Achterkant van het boek:

Rahmane groeit op in een klein dorp in Afrika. Zijn familie is arm en Rahmane helpt zijn vader op het land. In zijn vrije tijd doet hij niets liever dan voetballen met zijn vrienden. Ze hebben geen echte bal en bij gebrek aan schoenen voetballen ze op hun blote voeten, maar dat maakt het spel er voor Rahmane niet minder om. Als er op een dag een scout langskomt en Rahmane selecteert om in de stad een opleiding tot professioneel voetballer te volgen, heeft hij het gevoel dat er een droom uitkomt – hij krijgt de mogelijkheid om aan een leven in armoede te ontsnappen en zijn familie een betere toekomst te bieden.

Bron: Aan de bal

Recensie door Esther Baars

Wanneer je van voetballen houdt, is dit een geweldig boek. Maar zelfs wanneer je er niet van houdt, moet je dit boek echt lezen. Het verhaal gaat uiteraard over voetballen, maar ook over doorzetten en is heel spannend.

Je maakt kennis met Rahmane, een arme jongen uit een klein dorpje in Afrika. Al snel voel je je thuis in het verhaal. Je merkt hoe blij de kinderen zijn met een gewone voetbal. Maar ook waarom het belangrijk is, dat je wordt ontdekt als voetbaltalent. Eigenlijk zou jezelf wel Rahmane willen zijn. Wie droomt er niet van, ontdekt te worden als voetballer?

Citaat:

In de kantine was het een hels lawaai. Moeders huilden, kinderen klommen gillend op tafels, jongens omhelsden elkaar en deden een vreugdedans, hun armen om elkaars schouders geslagen…”Hé man, waar bleven jullie nou?”  “Henri’s geld is gestolen,” zei  Tigani. Ndele hoorde hem niet eens. “Je zit erbij!” Ik?” “Jullie allebei!” Ze staarden hem aan. “Het is echt waar,” zei Ndele. Hij straalde. “Jullie allebei!”

Bron: Aan de bal

Spannend is het boek, wanneer Tigani zich mee laat slepen door een duister figuur. Ondanks waarschuwingen van Rahmane. Dit verhaal wordt nog spannender wanneer blijkt dat Tigani belandt is in een jeugdbende, zonder het zelf te weten…

Ik hoop dat je zin hebt gekregen om dit boek te gaan lezen.

 

Wil je nog meer over de schrijfster weten of welke boeken zij verder nog heeft geschreven? Klik hier  

 

Op Beeldbank staat een clipje over dit boek