Afscheidsbrief

Afscheidsbrief

 

Titel: Afscheidsbrief

Schrijver: Bobje Goudsmit

Uitgever: Holland BV

Bladzijden: 147

ISBN: 9025110770

 

Dit boek is genomineerd  voor de Prijzen van de Jonge Jury in 2001 en 2002

 

De achterkant van het boek:

Marits beste vriendin Anicke is twee jaar geleden overleden. Toch stuurt Anickes moeder Marit een uitnodiging om de verjaardag van Anicke te vieren.Aarzelend besluit Marit een brief te schrijven, waarin ze uitlegt waarom ze niet wil komen. In de brief wordt het verleden stukje bij beetje opgerakeld.

Bron: http://www.bol.com/nl/p/afscheidsbrief/1001004006151349/

 

Citaat:

‘Je moet goed eten, liefje,’ zei ze. ‘Je bent de laatste tijd aan het afvallen, geloof ik. Je broeken zitten te ruim.’ Verrast hief Marit haar hoofd op. Dan had ze het daarnet dus toch goed gezien. Anicke was inderdaad magerder geworden. Anicke staarde haar moeder afwezig aan. Geen wonder met al dat konijnenvoer van je,’ mompelde ze onvriendelijk. Hannah zweeg. Er viel even een ongemakkelijke stilte aan tafel. ‘Flauw van je Anicke,’zei haar vader op scherpe toon, ‘mama bedoelt het goed. Ze doet het voor ons aller bestwil. Dat weet je net zo goed als ik. Anicke keek haar vader aan. Haar ogen vlamden. Ze wilden een scherpe opmerking maken om zich te verdedigen, maar die kans kreeg ze niet eens. Want toen gebeurde het. Zonder iets te zeggen zakte Anicke onderuit in haar stoel. Haar ogen draaiden weg en ze viel met stoel en al om. In haar val stootte ze met haar elleboog haar bord van tafel. Toen bleef ze bewusteloos op de grond liggen.

Bron: Afscheidsbrief

Recensie geschreven door Danielle Blok

‘Afscheidsbrief’ is een erg aangrijpend boek. Het zal je maar gebeuren dat je vriendin overlijdt aan een hersentumor. Het hele boek is een brief die Marit, de hoofdpersoon, aan haar overleden vriendin Anicke schrijft. Ze schrijft vanuit de ik-persoon, waardoor haar pijn en verdriet om het verlies van haar beste vriendin rechtstreeks bij je binnenkomt. De brief wordt afgewisseld met gebeurtenissen uit het verleden, flashbacks. Dat leest heel makkelijk, omdat het boek al aangeeft met schuingedrukte letters of je de brief aan het lezen bent of in een flashback zit. De schrijver van dit boek heeft goed onderzoek gedaan naar de ziekte zelf, de behandeling en het verdriet. Dat merk je aan de manier waarop ze dit beschrijft: gedetailleerd, maar heel mooi en kwetsbaar. De meisjes zijn hartsvriendinnen. Voor Marit is het dan ook een moeilijke opgave om zonder haar vriendin door te gaan, maar ze moet. Een boek dat je in 1 keer uitleest en je snotterend tot de conclusie komt, dat dit het mooiste is wat je ooit gelezen hebt.