Het Engelenhuis

Het engelenhuis

 

Titel: Het engelenhuis

Schrijver: Dirk Bracke

Uitgever: Davidsfonds/ Infodok

Bladzijden: 245

ISBN: 9789059083363

 

De verfilming van het boek heeft drie prijzen gewonnen op het filmfestival van Giffoni

 

De achterkant van het boek:

De veertienjarige Bo belandt in de gesloten instelling van Beernem. Een echte gevangenis als je het haar vraagt. Ze lijkt er met haar dure merkkledij en juwelen niet echt op haar plaats. Vernederd geeft ze al haar kleren en persoonlijke spulletje af. Haar eerste dagen zijn een echte hel: ze wordt afgezonderd van de rest van de wereld en vooral van Tony...Yasmien ontfermt zich over Bo en de junkie Steffie, een ander nieuw meisje. Samen kunnen ze beter opboksen tegen de harde realiteit van de instelling. Toch kan Bo er niet aarden. Ze droomt van Tony en het luxeleventje dat ze buiten leidde.

Bron: http://www.bruna.nl/boeken/het-engelenhuis-9789059083363

 

Citaat:

Bo en Caroline bleven staan en hielden het terras in het oog. Jennefer babbelde wat met de man, lachte en bedelde om een kusje. Een kelner kwam naar het tafeltje en noteerde de bestelling. ‘Ik begrijp er niks van’, zie Caroline hoofdschuddend. ‘Hij lijkt haar lief wel. Maar die vent is minstens veertig jaar oud. ’Bo kende hem niet, maar dat hij geen oom was, was wel duidelijk toen de man zijn hand op Jennefers arm legde. Jennefer haalt uit haar tasje een pakje L&M, pikte er een sigaret uit en stak ze in haar mond. Meteen nam de kerel de sigaret weg, stak ze met Jennefers aansteker aan en stopte ze weer tussen haar lippen. Sommige meisjes vallen op oudere mannen’, dacht Bo hardop. ‘Maar zoveel jaar verschil en dan nog met iemand die half kaal is en zijn piemel niet ziet hangen omdat zijn buik in de weg zit!’ Nee, Bo kon het ook niet geloven.

Bron: Het engelenhuis

Recensie geschreven door Danielle Blok

‘Het engelenhuis’ is een boek fantastisch boek, dat heel realistisch geschreven is. De beschrijving van hoofdpersoon Bo om in de prostitutie te gaan of de verslaving van haar vriendin Steffie is daar een goed voorbeeld van. Het boek is zo geschreven, dat je je goed  kunt inleven in Bo. Gedurende het lezen leer je Bo echt kennen. Je begrijpt dat ze het bijvoorbeeld moeilijk vindt kleding van de Wibra te dragen en jaloers is op haar buurmeisje Jennefer die wel merkkleding draagt. Dit maakt het ook heel eigentijds, omdat veel kinderen zich daar ook voor schamen. In het begin moet je even wennen aan hoe het geschreven is. Het heden en het verleden wisselen elkaar af, bijvoorbeeld hoe ze dan weer in de instelling zit en dan weer in de prostitutie. Maar als je doorhebt hoe dat werkt en dat is al vrij in het begin, leest het lekker weg. Aan het einde van het boek mag je je afvragen hoe gelukkig jij eigen bent met het leven dat je leidt. Het kan namelijk ook heel anders lopen!

Over dit boek is in 2010 ook nog een film gemaakt met de titel Bo.