Met het mes op tafel

Met het mes op tafel

 

Titel: Met het mes op tafel

Schrijver: Cynthia Voigt

Uitgever: Lemniscaat

Bladzijden: 120

ISBN: 90-6069-961-0

 

De achterkant van het boek:

Op een ochtend tijdens het ontbijt legt Tish plotseling een scherp overlevingsmes op tafel. De punt gericht op haar stiefvader die tegenover haar zit. “Van nu af aan heb ik dit mes. Altijd”. Haar knieën zijn waterig en haar mond trilt. Haar stiefvader schenkt er geen aandacht aan. Haar moeder let niet op hen. Tijdens het ontbijt heeft ze het te druk.

Bron: Met het mes op tafel

 

Citaat:

Ze wam werkelijk in de verleiding. Om het te zeggen…. Niet de hele waarheid, maar… Alleen: Hij komt op mijn kamer, en dan haar moedr de rest laten raden. Haar moeder het laten begrijpen zonder dat Tish het hoefde te zeggen. Hij komt op de badkamer, hij komt op mijn slaapkamer. Maar dat had ze allemaal al gezegd. En het enige wat er gebeurd was, dat haar moeder Oostindisch doof was geworden toen die woorden in de lucht hingen. Want haar moeder wist het.

Bron: Met het mes op tafel

 

Recensie geschreven door Danielle Blok:

‘Met het mes op tafel’ is heel realistisch geschreven. Het is zware kost, want hoofdpersoon Tish wordt misbruikt. Het wordt niet letterlijk beschreven, maar wel dusdanig omschreven, dat je je volledig in Tish kunt verplaatsen. Je voelt als lezer de pijn, het bedrog en de afschuw van Tish. Vooral bij de sarcastische grappen die haar stiefvader maakt en zijn honende lachen. Het is namelijk helemaal niet grappig en dat weet je als lezer. Het negeren dat de moeder doet is heel triest en maakt je boos. Je wilt voor de hoofdpersoon opkomen, omdat ze zo radeloos is, zich heel alleen in de wereld voelt staan en ze niet meer weet waar ze het moet zoeken. Een boek dat je moet lezen, om te begrijpen hoe onveilig de wereld soms is voor een onschuldig kind.