Tanja en Olivier in de brugklas

Tanja en Olivier in de brugklas

 

Geschreven door Nanda Roep en Daan Remmerts de Vries

ISBN: 9001 557031

Achterkant van het boek:

Hoe overleeft Tanja die brugklas vol kakkers? Ze heeft geen idee. Na een tijdje lijkt het allemaal best mee te vallen. En Mike is eigenlijk wel heel leuk. Maar Olivier de Klier, daar ergert ze zich wezenloos aan.

Olivier hoopt dat in de brugklas alles anders zal worden. Hij houdt van fantaseren, kijkt naar de meisjes en droomt speciaal over Daphne. Hij schrijft erover in zijn dagboek en hij praat erover met zijn nieuwe vriend Ravi. Maar dat had hij misschien beter niet kunnen doen….

Bron: Tanja en Olivier in de brugklas

 

Citaten:

 

Tanja:

Mike zijn hand is warm en streelt haar hals, haar bovenarmen…. Tanja legt haar hoofd tegen zijn schouder, veilig. Hij voelt haar beginnende borsten en haar buik…..

 

Olivier:

Hij was nu: Olivier-waarmee-je-kunt-lachen. En bovendien: Olivier-die-straf- had gekregen. Dat laatste telde ook mee. Hij was opeens iemand geworden die durfde. Iemand die lak had aan de leraren. Geen dooie.

Dat idee maakte hem vrolijk. Deze avond, dacht Olivier dromerig, deze avond wordt

fan-tas-tique!

Bron: Tanja en Olivier in de brugklas

 

Recensie geschreven door Mischa Boersma:

Tanja en Olivier in de brugklas gaat natuurlijk over het eerste jaar op de middelbare school. Het eerste deel is geschreven door Nanda Roep en gaat over Tanja. Het tweede deel is geschreven door Daan Remmerts de Vries en gaat over Olivier. Zeer bijzonder dus, dat het twee verschillende verhalen zijn in één boek, maar dat het wel over hetzelfde gaat. Namelijk; de brugklas op het Rhijnvis Feith college. Een echte school voor ‘kakkers’ volgens Tanja haar vriendinnen.

Het verhaal van Tanja gaat over haar vriendinnen, haar vriendje Mike, de liefdesproblemen en alle roddels en belevenissen op school. Echte meidenpraat! Tanja komt van een basisschool in een wijk waar de meeste kinderen naar het VMBO gaan. Alleen Tanja gaat naar het gymnasium. Is haar vriendje Mike wel betrouwbaar? Heeft ze het naar haar zin op haar nieuwe school?

Het tweede verhaal gaat over Olivier. Hij is een keurige jongen en werd op zijn vorige school gepest, vanwege zijn naam. Op zijn nieuwe school wil hij graag stoer zijn. Lukt dat Olivier? Hoe zit het met de onbereikbare Daphne waar hij helemaal gek op is?

De twee verhalen staan in principe los van elkaar. Olivier en Tanja gaan niet met elkaar om. Tanja stoort zich zelfs aan Olivier. Toch gebeuren er dingen in het verhaal die overeenkomen. Zoals het schoolfeest, de namen van de leraren en hun eigenaardigheden en de namen van klasgenoten.

Als lezer lees je bijvoorbeeld twee keer over het schoolfeest aan het einde van het jaar. Daar treedt de schoolband ‘de Gravediggers’ op. Je leest van allebei hoe ze het schoolfeest beleven. Ieder op zijn eigen manier. Wel lees je bijvoorbeeld in beiden verhalen dat de zanger van de band van het podium valt.

Erg origineel dus; twee losstaande verhalen die in dezelfde tijd op dezelfde plaats gebeuren. Het boek is voor zowel jongens als meisjes geschikt. En vooral aan te raden als je in de brugklas zit.