Tirannen

Tirannen

 

Geschreven door Aidan Chambers

ISBN: 9021431564

Bekroond met een Zilveren Griffel

Wat staat er op de achterkant van het boek:

Melanie, Sally-Ann en Vicky staan in de klas bekend als echte pestkoppen. Lucy is hun nieuwe slachtoffer. Angus heeft dat direct in de gaten maar hij durft haar niet te helpen. Zo  moedig is hij niet en hij zou zichzelf een laffe klikspaan vinden als hij de juffrouw zou inschakelen.
Maar het drietal laat het niet bij pesten alleen, ze eisen dat Lucy cadeautjes meebrengt, en als Lucy daar niets voor voelt, dan zullen ze de liefdesbriefjes van Angus wel eens openbaar maken. Dat mag zeker niet gebeuren. Er moet een einde komen aan de heerschappij van de tirannen.

Citaat over het boek:

Rindert Kromhout in De Volkskrant:
‘Dit boeiende verhaal is vanaf de eerste bladzijde zeer spannend en laat zich lezen als een sneltrein […] “ Wie kent ze niet, die types op school die iedereen terroriseren?” Wie dit warm aanbevolen boek heeft gelezen kent ze, die types en zal ze niet licht vergeten.

Recensie geschreven door Mischa Boersma

Het verhaal gaat over het meisje Lucy. Lucy is een keurig meisje uit een keurig gezin met lieve ouders en ze heeft alles wat ze nodig heeft. Ze wordt gepest door drie tirannen uit de klas. De meiden hebben het vooral op haar gemunt, omdat ze haar te ‘keurig’ vinden. Ze willen van alles van haar hebben.
Als lezer krijg je echt medelijden met Lucy. Je voelt bij jezelf de angst, het verdriet en vooral de machteloze woede naar boven komen. Lucy voelt zich erg ongelukkig en weet niet wat ze het beste kan doen om het te stoppen. Haar vriendje Angus ziet het allemaal gebeuren, maar durft niets te doen. Ondertussen krijg je ook een beeld van de pester Melanie. Zij heeft het thuis helemaal niet prettig en is eigenlijk ook ongelukkig. Lucy is hier duidelijk het slachtoffer van. Of is Melanie dat eigenlijk ook?

Heb jij het ook al eens meegemaakt, pesten? Ben jij weleens slachtoffer geweest of heb jij misschien ooit iemand gepest? Of heb jij, zoals velen, in je omgeving meegemaakt dat er iemand gepest werd? Heb jij er iets aan gedaan? Bij pesten is er bijna altijd sprake van een pester, een slachtoffer en meelopers. Zo ook in dit boek.
Helaas wordt er al eeuwig en overal veel gepest. Tegenwoordig hoor je helaas zelfs vaak in de media dat gepeste jongeren zo ongelukkig zijn dat het hun leven sterk beïnvloedt. Is er dan niets aan te doen? Lees dit boek en wie weet durf jij er straks iets aan te doen! Dit boek is een goed voorbeeld om eens over pesten te praten.

Aidan Chambers kreeg drie Zilveren Griffels: voor Tirannen, Het geheim van de grot en voor zijn jeugdroman de tolbrug.

Meer lezen van Aiden Chambers? Klik dan hier.

Naar boven