Bluf

Bluf                        

     

Door Loes Hazelaar

ISBN 9789044328592                                                                 

 

Wat staat er op de achterkant?

Tess is tweedejaars student aan de theateracademie. Ze gaat een week op studiereis naar Londen waarbij ze vergezeld wordt door haar excentrieke klasgenoot Ruben. Ze vermaken zich prima met shoppen, theaterbezoek en de pubs. Tess kan bovendien erg goed overweg met Max, de zoon uit het gastgezin. Helaas eindigt de geweldige week schokkend: Tess is in een nachtclub getuige van een vechtpartij. Ze wordt door de politie verhoord, maar eenmaal terug in nederland begint de nachtmerrie pas echt. Tess en Ruben worden bedreigd en achtervolgd. Wie heeft het op hen voorzien en waarom? Tess duikt onder in het studentenhuis van Ruben. Ook daar is ze niet veilig. Langzaam maar zeker leert ze de schokkende waarheid kennen.

 

Citaat uit het boek:

‘Vind je Max dan geen hunk?’ Ruben dempte zijn stem en fluisterde: ‘Absolutely. Maar hij is volgens mij mooier van buiten dan van binnen. Hij komt nogal labiel over. De ene keer stil en somber, nu weer vrolijk en druk.’

 

Recensie geschreven door Mischa Boersma

Bluf is een  bloedstollend spannend verhaal, dat verteld wordt vanuit de ik-persoon Tess. Tess zit op de theateracademie. Ze doet samen met haar vriend en studiegenoot Ruben mee aan een uitwisselingsproject naar Londen. Tess leert daar ook Max kennen, de zoon van het gastgezin waar ze in Londen verblijven. Ze vindt hem vanaf het eerste moment al leuk en gaat hem steeds leuker vinden. Ruben vertrouwt hem echter helemaal niet. Max zou een fout verleden hebben wat te maken heeft met drugs en het overlijden van zijn zus.  Ook Ruben blijkt zich in verkeerde kringen te begeven. Ze raken uiteindelijk in zware problemen als ze per toeval getuige zijn van een vechtpartij. De problemen hebben ook met drugs te maken. Maar wie zit er eigenlijk fout? Tess is in ieder geval het slachtoffer in deze ware nachtmerrie.

Het verhaal is heel goed opgebouwd wat betreft spanning. Aan het einde wordt het helemaal bloedstollend spannend. Het onderwerp van het verhaal ligt dicht bij de realiteit en je eigen belevingswereld. De hoofdpersonen zijn van jong volwassen leeftijd. Het verhaal leest heel makkelijk. Korte, makkelijke zinnen met af en toe gebruik van Engels woorden.

Er lopen twee verhaallijnen door elkaar. De ene verhaallijn wordt verteld door Tess. Je leeft helemaal met haar mee en je wordt meegezogen in haar avontuur. Ondertussen loopt er ook een verhaallijn tussendoor van Errol. Errol is de huisbaas van Ruben en is een beetje een loser. Uiteindelijk is hij getuige van de ellende waarin Tess en Ruben zich aan het einde van het verhaal begeven. Hij beschrijft het verhaal vanuit zijn beleving. Hij probeert een goed script te schrijven en ziet Tess als de perfecte hoofdpersoon. In plaats van in te grijpen, raakt hij als getuige geïnspireerd door de gebeurtenissen voor het schrijven van een goed script. Al met al een goed boek wat je gelezen moet hebben. Zeker als je van spannende boeken houdt.