De dievenbende van Scipio

De Dievenbende van Scipio

Door Cornelia Funke

Uitgever: Querido

Aantal bladzijden: 388

ISBN 9789045111773

Wat staat er op de achterkant?

Prosper en zijn jongere broertje Bo zijn weggelopen naar Venetië. Samen met een groep straatkinderen, die moeten stelen om te kunnen overleven, slapen ze in een verlaten bioscoop. Hun leider is Scipio, die de Dievenkoning wordt genoemd.

Een onbekende man vraagt hun een mysterieus voorwerp te stelen. Hij wil er veel geld voor betalen dus dat wil de dievenbende wel doen. Zo zetten ze een avontuur in gang dat niet meer te stoppen is.

Bron: De dievenbende van Scipio

Bekroond met een Zilveren Griffel

Citaat uit het boek:

‘We zijn iets kwijtgeraakt’, zei de vrouw en ze schoof een foto over het bureau. (…) ‘Kinderen?’ Verbaasd keek Victor op. ‘Ik heb al heel wat moetsen opsporen: koffers, echtgenoten, honden en ontsnapte hagedissen, maar jullie zijn de eersten die bij me aankloppen vanwege zoekgeraakte kinderen, meneer en mevrouw…’ (…) ‘Prosper en Bonifatius zijn de zonen van mijn overleden zus,’ legde ze uit. ‘Prosper is net twaalf geworden, Bo is vijf.’

Bron: De dievenbende van Scipio

Recensie geschreven door Paul Bosscher

Cornelia Funke heeft met “De Dievenbende van Scipio” en jeugdboek geschreven dat boeiend is van de eerste tot en met de laatste letter. Als je het boek leest voel je jezelf lid van deze dievenbende. Alle personen worden zo duidelijk beschreven dat wanneer je in Venetië bent, om je heen blijft kijken of je misschien Scipio of Wesp tegenkomt. Wanneer het grote geheim van Scipio onthuld wordt ben je als lezer net zo kwaad op hem als de personen in het boek. Je wilt als lezer niets meer met hem te maken hebben. Knap wanneer je als schrijver dat voor elkaar krijgt.

Het verhaal speelt zich af in het Venetië van dit moment. De broertjes Prosper en Bo zijn na de dood van hun moeder vanuit Duitsland naar Venetië gevlucht. Daar worden ze opgevangen door een bende straatkinderen. De bende staat onder leiding van Scipio, de Dievenkoning, en steelt om te kunnen overleven. Hun buit verkopen zij aan Barbarossa, een louche antiekhandelaar. Privédetective, Victor Getz, heeft van de tante van Prosper en Bo de opdracht gekregen de jongens te vinden. Victor ontmoet de broers voor het eerst wanneer de dievenbende de Conte ontmoet, een vreemdeling voor wie de bende een houten vleugel moet stelen. Door een praatje met Bo te maken en de dievenbende een tijdje te volgen ontdekt Victor de oude bioscoop. Wanneer hij bij de schuilplaats komt ontdekken de kinderen hem en houden ze hem gevangen. Dan komt Victor met een merkwaardige mededeling over de held van de kinderen, Scipio, De kinderen worden boos, en besluiten op eigen houtje de houten vleugel te stelen. Scipio biedt aan ze te helpen, en na lang aandringen gaan de kinderen hiermee akkoord. De diefstal van de houten vleugel verloopt niet zo soepel als de Dievenbende had verwacht.

Een jeugdboek dat zich voor je ogen ontvouwt als een film, niet gek dat het verhaal dan ook verfilmd is. Achter in het boek staat een lijst met Italiaanse woorden en een kaart van Venetië. Altijd handig wanneer je op vakantie gaat naar deze prachtige stad. Door het boek te lezen weet jij al de weg!

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb