Gaten

Gaten

 

Titel: Gaten

Schrijver: Sacher

Uitgever: Lemniscaat

Bladzijden: 224

ISBN: 9789056372422

Bekroond met de Zilveren zoen (2002)

Ook als luisterboek te krijgen.

De achterkant van het boek:

De familie van Stanley Yelnats wordt achtervolgt door pech. Stanley is dan ook niet verbaasd als hij door een misverstand naar Camp Green Lake, een strafkamp voor jongens, wordt gestuurd. Anders dan deze naam doet vermoeden is er helemaal geen meer; dat is al lang geleden opgedroogd. De jongens moeten ieder elke dag een gat graven van anderhalve meter diep en anderhalve meter in doorsnee. De directeur zegt dat dit zinloze werk in de brandende zon hun karakter vormt, maar dat is niet de werkelijke reden. In dit razend spannende verhaal wordt langzamerhand steeds duidelijker hoe het noodlot generaties lang de hand heeft gehad in de levens van de personages en hun voorouders. Gaten is een vertelling vol zwarte humor, over misdaad en straffen en uiteindelijk gerechtigheid.

Bron: Gaten

 

Citaat:

‘Niemand loopt weg van hier. Wij hebben geen hek nodig. Weet je waarom? Omdat wij het enige water hebben binnen een straal van 150 kilometer. Wil je weglopen? Dan ben je binnen drie dagen voer voor de gieren.’ Stanley zag een paar jongens in oranje kleren en met schoppen in de hand zichzelf in de richting van de tenten slepen. ‘Heb je dorst?’, vroeg meneer de Heer. ‘Ja, meneer de Heer,’ zei Stanley dankbaar. ‘Nou, wen er maar aan. Dat blijft zo de komende achttien maanden.’

Bron: Gaten

Recensie geschreven door Danielle Blok

‘Gaten’ is een heel spannend en origineel boek. Net zoals de hoofdpersoon in het boek, Stanley, ga je als lezer met hem op zoek naar de reden waarom hij met een aantal andere jongens, dagelijks verplicht gaten moet graven. Die zoektocht brengt verrassingen, humor en vreemde voorvallen met zich mee. Zijn "waardeloze-smerige-rottige-varkens-stelende-over-overgrootvader" heeft een belangrijke betekenis in het boek, waarvoor je het boek helemaal gelezen moet hebben om dit te begrijpen. In dit verhaal zijn veel dingen anders dan ze lijken. Wie zou je wel en wie niet vertrouwen als jij Stanley was? Wie heeft volgens jou dingen te verbergen? En wie verdenk jij?

 

Dit boek is ook verfilmd

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb