Gegijzeld

Gegijzeld

 

Door Evert Hartman

ISBN 9060695488

Wat staat er op de achterkant?

Twee gewapende mannen dringen een school binnen. Er wordt geschoten. Snelle voetstappen klinken door de gang en dan staan de terroristen in het lokaal waar een aantal leerlingen bijles krijgt. Waar komen ze vandaan? Wat willen ze?
Er wordt nauwelijks gesproken. Afgezien van de nieuwsberichten op de radio zijn ze afgesloten van de buitenwereld, een dag, een nacht, weer een dag. Dan beginnen de terroristen meer te praten, en vertellen over hun land, over hun jeugd: hoe Leons vader op een nacht wordt meegenomen omdat hij het niet eens is met het regime; over het opvoedingsinstituut; Leons levensgevaarlijke ontsnapping…
De kinderen leren Leon en David kennen als mensen die vechten tegen het onrecht in hun land. Maar is terrorisme een oplossing? De gijzeling duurt voort en het lijkt of Leon en David met hun actie tot het bittere einde willen gaan.

Citaat uit het boek:
‘De kleinste van de twee de twee tilt de loop van zijn machinepistool op en haalt de trekker over. Het salvo dondert door het lokaal. De tl-lamp in de hoek vliegt aan splinters. Een wolk stof daalt neer. De schrik is verlammend en Gerard weet niet hoe hij onder de bank komt, maar ligt er opeens…….’

 

Recensie geschreven door Mischa Boersma

Het boek begint al vanaf het allereerste begin bloedstollend spannend. De leerlingen van een bijlesklas worden gegijzeld. De ontvoerders hebben een politiek doel en doen uiteindelijk in details hun verhaal. Over hun verleden en de reden dat ze iets met deze gijzeling willen bereiken. Naarmate het verhaal vordert krijg je als lezer steeds meer sympathie voor de gijzelaars. De gegijzelden krijgen in de spannende dagen dat ze gegijzeld worden in de school steeds meer een band met de terroristen. Gegijzeld is niet alleen het spannende verslag van een gijzeling. De kinderen en de terroristen zijn volledig op elkaar aangewezen, waardoor de gijzeling een onverwachte wending neemt.
De twee verhalen lopen door elkaar en worden in hoofdstukken afgewisseld. Aan de ene kant het verhaal van de gijzeling zelf in het heden. Vooral Gerard speelt daarin een hoofdrol. En aan de andere kant het verhaal van de terroristen in het verleden. Dit begint pas een stuk later in het boek.  Je wordt als lezer helemaal betrokken bij het traumatische verleden van vooral de terrorist Leon. Hij heeft in het verleden heel veel meegemaakt, waardoor je bijna snapt dat hij zich laat verleiden tot een gijzeling. Behalve de kinderen leef je zelf ook helemaal mee en krijg je bijna begrip voor de situatie. De kinderen zijn uiteindelijk ook niet meer zo bang voor hun gijzelnemers, maar worden ook niet vrijgelaten. Op het moment dat ze denken weer wat vrijheid  krijgen worden ze toch weer streng afgestraft. Dit maakt dat je het boek wil blijven lezen. Het is een aardig dik boek, maar toch heb je het gevoel dat het zo uit is. Behalve dat het een spannend verhaal is, kom je ook iets te weten over de geschiedenis en de politieke situatie in andere landen. Het land waar Leon vandaan komt wordt in het boek niet verteld. Maar de angst waarin deze mensen echt geleefd hebben in de tijd van de oorlog is onbeschrijfelijk en helaas op waarheid gebaseerd. Je doet dus ook een flink stuk algemene ontwikkeling op.
Al met al een spannend boek over oorlog en een gijzeling wat je gelezen moet hebben.

 

Meer lezen van Evert Hartman? Klik hier om te kijken wat hij nog meer geschreven heeft.