Pjotr

Pjotr

 

Geschreven door Jan Terlouw

ISBN: 9 789085 161226

Achterkant van het boek:

Pjotrs moeder is al lang dood. Hij en zijn vader zijn de beste vrienden. Dan moet Pjotrs vader naar de gevangenis. Waarom? In woede heeft hij een man neergeslagen die Pjotr aanviel. Nu wordt hij naar Siberië gestuurd. Pjotr gaat hem achterna, een barre tocht te voet dwars door Rusland, een reis die langer duurt dan hij had verwacht. Maar hij geeft de moed niet op, want hij twijfelt er niet aan dat hij zijn vader zal vinden.

Bron: Pjotr

Citaat:

De poort van de staatsgevangenis staat nu open en een rij van aan elkaar geketende gevangenen komt eruit.

Daar, achteraan, die grote man!

“Sergei,” schreeuwt hij. “Vader!”

Sergei Andrjevitch richt met een ruk zijn hoofd op. Zijn ogen schieten langs de mensen.

“Sergei,” schreeuwt Pjotr. “Hier!”

“Pjotr,” roeps Sergei Andrejevitch. “Zorg goed voor jezelf. Ik word naar Siberië gestuurd.”

Mensen schuiven alweer voor Pjotr. “Vader,” schreeuwt hij zo hard als hij kan, “ik kom naar je toe. Ik kom ook naar Siberië.”

Een arm van Sergei zwaait in de lucht. Dan verliest Pjotr hem uit het oog. Of hij de laatste woorden heeft verstaan, Pjotr weet het niet.

Bron: Pjotr

 

Recensie geschreven door Mischa Boersma

 

Het verhaal begint over Pjotr en zijn vader Sergei. Sergei doodt uit zelfverdediging een man uit het dorp. In de rechtbank wordt hij veroordeeld tot een lange gevangenisstraf in Siberië. Pjortr reist hem achterna. Honderden kilometers moet hij lopend afleggen richting het ruige, bar koude noorden van Rusland; Siberië. Tijdens een barre, lange tocht maakt Pjotr van alles mee. Vijanden, honger, diefstal, onbetrouwbare vrienden, kou, geldnood en nog veel meer. Je leest alles over deze avontuurlijke tocht, maar gaat hij uiteindelijk ook zijn vader vinden? En kan hij zijn vader en zichzelf redden?

De omgeving van het ruige land, Rusland wordt schitterend beschreven. Je kunt je helemaal voorstellen hoe het er daar uit ziet en wat de eenzame Pjotr allemaal door moet maken.

De schrijver vertelt over Pjotr. Dat betekent dat je als lezer alles weet. Alles wordt in detail beschreven; de gevoelens en gedachten van alle personages, de beschrijving van de omgeving en de karaktereigenschappen van alle personen in het verhaal. Toch leef je het meest met Pjotr mee. Het hele verhaal ga je met hem mee. Er staan veel dialogen in. Dat geeft je als lezer het gevoel dat je in een film zit. Je wordt erbij betrokken en je kunt je er iets bij voorstellen.

Het verhaal is verdeeld in tweeëntwintig hoofdstukken. Ieder hoofdstuk heeft een titel, zodat je al een beetje weet wat er gaat gebeuren. De opbouw is heel spannend. Het leest makkelijk en snel, dus je vraagt je steeds meer af of Pjotr het gaat redden en hoe het af zal lopen.

Het is een keiharde wereld waarin de jonge Pjotr moet zien te overleven. Als je van spannende boeken houdt is dit een echte aanrader.