Alleen maar nette mensen

Alleen maar nette mensen

 

Door: Robert Vuijsje
Uitgever, Nijgh & Van Ditmar, 2008, 

ISBN 978 90 388 9497 3

Voor dit boek heeft de schrijver de Gouden Uil en de Inktaap gkregen.

Wat staat er op de achterkant van het boek?

David Samuels is joods maar door zijn zwarte haren ziet hij eruit als een Marokkaan. Hoort hij bij de Hollanders of bij de mensen die ze allochtonen noemen? Wordt David gelukkig van Rowanda, de Bijlmer queen die met haar gouden tanden bijna zijn oor eraf bijt, of moet hij bij de brave Naomi zijn?

Bron: Alleen maar nette mensen

Citaat:

“Alles was wit in de straten tussen mijn huis en het huis van mijn ouders. Er lag zoveel sneeuw dat er geen verkeer op de weg was. Het gaaf een behaaglijk gevoel, van alleen mensen uit de buurt kunnen hier nu komen. We zijn onder elkaar.

Waarom ik niet meer met Naomi wilde zijn.

Het kan saai worden, en/of gevaarlijk, als iemand je te goed kent.

Ze is niet zwart of voluptueus.

Ik vind haar niet opwindend en/of spannend.

Er vallen geen nieuwe en/of verrassende dingen te beleven met iemand aan wie je niets hoeft uit te leggen.

We hadden verkering sinds we twaalf waren. Ik was eenentwintig en ik was nog nooit met iemand anders geweest.”

Bron: Alleen maar nette mensen

Recensie van Nel Sijmons;

David is op zoek naar zichzelf. Hij lijkt op niet op een autochtone Nederlander, maar zijn ouders voelen zich wel zo. Ze gedragen zich zoals de andere bekakte mensen uit hun buurt in Amsterdam- Zuid. Bij zijn ouders komen alleen maar nette mensen over de vloer, die ze hun vrienden noemen.

In het boek staan verschillende grappige situaties beschreven, waarin je tussen de regels door leest hoe de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland over elkaar denken.

David heeft genoeg van dit hypocriete leven. Je leest hoe hij  op zoek gaat naar een ander leven dat in eerste instantie bestaat uit seksuele avonturen met onder andere Surinaamse vrouwen. Met de liefde gaat het niet goed, want hoewel hij dat in eerste instantie niet wil, wordt ook David een ‘ liegman’ en een ‘speculaas’.

Je leert hem steeds beter kennen terwijl hij zoekt naar wie hij is en wat hij met zichzelf moet beginnen. Zijn vrienden van het Barleus zijn serieus met een meisje en hebben hun toekomst uitgestippeld voor na hun studie. David is zijn wilde haren nog lang niet kwijt. Wat moet dat worden?

 

Informatie over de schrijver:

Allen maar nette mensen is de debuutroman van Robert Vuijsje. Op dit moment schrijft hij aan zijn tweede boek.

 

Dit boek is ook verfilmd.