De R van Rebel

De R van Rebel

Van kruimeldief tot crimefighter

 

Titel: De R van Rebel Van kruimeldief tot crimefighter

Schrijver: Peter R. de Vries

Uitgever: Peter R. de Vries en Wind Publishing

Bladzijden: 128

ISBN: niet bekend

De achterkant van het boek:

Dit boek bevat het openhartige en nooit eerder vertelde verhaal van de turbulente jeugd van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Wat bijna niemand weet is dat de man die faam geniet als strijder voor recht en rechtvaardigheid, in zijn jongensjaren zelf overal heftig rebelleerde: zijn ouders, de school en de kerk. Peter was als tiener een kruimeldief en een vechtersbaad, maakte zich schuldig aan vandalisme en bracht zijn leraren tot wanhoop. Ook kwam hij meerdere malen in aanraking met de politie. Zijn ouders vroegen zich af of er ooit wat van hem terecht zou komen.

Peter R. de Vries maakt in dit boek een trefzekere en eerlijke ‘reconstructie’ van zijn ‘misdaden’. Met de hem typerende onderkoelde humor beschrijft hij zijn verzet tegen dwang, gezag en religie: vaak amusant, maar ook aangrijpend en ontroerend.

In De R van Rebel laat de jonge Peter zien hoe hij uiteindelijk zichzelf overwon en terug op het rechte pad kwam. Het boek is in de herkenbare stijl van De Vries geschreven: helder en beeldend, alsof het allemaal gisteren heeft plaatsgevonden.

Een fascinerende truecrimestory uit de jaren zestig. Hoe een kruimeldief toch een crimefighter werd…

Bron: De R van Rebel Van kruimeldief tot crimefighter

Citaat uit het boek:

‘ “Weet je hoe we dit noemen, Peter?” Ik weet niet waar hij heen wil en zwijg. “Stelen. Dit is stelen. Diefstal. En dat doen we niet in dit gezin. Nooit.” ’

Bron: De R van Rebel Van kruimeldief tot crimefighter

Recensie geschreven door Paul Bosscher

De bekende misdaadjournalist was vroeger geen lieverdje. Hij zette zich af tegen zijn ouders, de kerk en de school. Hij stal geld uit zijn moeders portemonnee, hij jatte kratten met lege flessen en leverde die daarna in voor geld. Hij gooide ramen in van zijn school, hij werd opgepakt voor winkeldiefstal en verbleef daarvoor zelfs enige tijd in de cel.

De jongen die deze dingen deed is als man wereldberoemd geworden door criminelen te achtervolgen en misstanden in de rechtspraak aan de kaak te stellen. Op school voert Petertje geen klap uit, hij is een zeer matige leerling. Pas wanneer hij echt moet gaan werken, omdat hij anders niet overgaat naar de volgende klas, begint hij te leren en haalt hij, met zijn hakken over de sloot, net voldoende cijfers.

Het boek leest gemakkelijk, regelmatig verschijnt er een glimlach op je gezicht. Wat een vreemde streken haal die Petertje toch uit. Tijdens het lezen verwonder je jezelf erover dat deze ‘jeugddelinquent’ later zo’n grote hulp van politie en justitie is geworden.

Meer lezen van Peter R. de Vries? Klik hier