Dorsvloer vol confetti

Dorsvloer vol confetti

Door Franca Treur

ISBN 9789044610239

 

Wat staat er op de achterkant van het boek?

Hoeveel kracht hebben woorden? Hoe onschuldig zijn de fantasieën van een meisje van twaalf? De jonge Katelijne groeit in de jaren tachtig en negentig op in een strenggelovig boerengezin in Zeeland. Als enig meisje tussen zes broers wordt ze nauwelijks bij het boerenwerk betrokken. Hierdoor gaan ook de gesprekken aan tafel grotendeels aan haar voorbij. Terwijl haar verlangen om mee te doen onverminderd groot blijft, gaan haar gedachten hun eigen gang. Daarbij laat ze zich meeslepen door verhalen. Familieverhalen, dorpsroddels, Bijbelverhalen, bekeringsgeschiedenissen. Ook sprookjes, al mag ze die eigenlijk niet lezen, omdat het leugens zijn die haar maar afhouden van de Waarheid. Ze merkt dat haar eigen woorden grote gevolgen hebben voor haar familie. Dorsvloer vol confetti is een sensitieve roman over de strijd van ieder mens om een eigen leven, en tegelijkertijd een liefdevol portret van een Zeeuwse orthodoxe boerengemeenschap met een geheel eigen vertelcultuur.

Citaat uit het boek:

Het lijkt wel of de Heere Zijn hand steeds meer van ons heeft teruggetrokken,”’ zegt de oma, die nog niet is uitgepraat. “Want geloof maar dat we in de laatste der dagen leven. En dan, Katelijne, wat dan?” Ze kijkt naar Katelijne, hoe ze langzaam van haar stoel opstaat en zich uitrekt. Haar ogen staan glazig, alsof ze in de verte iets hoort.

Recensie geschreven door Nel Sijmons

Vol humor beschrijft Franca Treur in deze debuutroman haar jeugd in de jaren 80 en 90 in een orthodox christelijk gezin op Walcheren. In de roman noemt ze zich Katelijne, een fantasievol meisje van twaalf jaar dat opgroeit met zes broers op een boerderij. Door de ogen van Katelijne wordt het dagelijks leven van haarzelf en haar broers beschreven in losstaande hoofdstukken. Katelijne is nieuwsgierig naar het leven, maar wordt van de buitenwereld afgeschermd op school, in de kerk en thuis. Ze is haar eigen identiteit aan het ontdekken, maar je voelt de beklemming van de geloofsregels door de opvoeding. Dat ze uiteindelijk naar het VWO mag is bijzonder ruimdenkend van haar ouders.

Het boek eindigt met het huwelijksfeest van haar broer Christiaan en Petra. Petra trouwt op haar 16e omdat ze zwanger is. Het feest wordt gevierd op de dorsvloer van de boerderij. Maar eerst is er de sluiting van het kerkelijk huwelijk:

 “Petra moet als vrouw ‘stil zijn’, leest de dominee verder uit het huwelijksformulier, ’want Adam is eerst gemaakt, daarna Eva, Adam tot hulp’. Ze moet Christiaan onderdanig zijn, ‘gelijkerwijs Sara gehoorzaam geweest is aan haar heer’. Katelijne schiet bijna hardop in de lach bij de gedachte dat Petra haar man ‘heer’ zou noemen. Heer, wat dacht je ervan: zullen we om half zes eten vanavond? Er is nog bloemkool van gister en dan fiets ik nog even om twee rundervinkjes’. Ook, zo leest de dominee, moet Petra ‘in alle zedigheid en eerbaarheid, zonder zedelijke pracht, wandelen’, opdat ze anderen een goed voorbeeld der zedigheid moogt geven’. Christiaans ‘ja’ is amper hoorbaar, maar dat van Petra is helder en duidelijk. Je kunt horen dat ze ernaar verlangt om met Christiaan getrouwd te zijn. Ze krijgt wat ze heeft gewild: hem, een huis, een wiegje. De rolveger krijgt ze er gratis bij, als ze hem maar heel laat. Anders wil haar vader een nieuwe.”

Het boek wordt in juni 2013 verfilmd.

Interview met Franca Treur nadat zij haar geboortedorp weer heeft bezocht.