De Arkvaarders

De Arkvaarders                                                                             

Door Anne Provoost

ISBN 9789034544964

 

Wat staat er op de achterkant?

Re Jana trekt met haar ouders weg van de moerassen in Kanaän. Noodgedwongen, omdat het water blijft stijgen. Het gezin reist landinwaarts. Ze hebben gehoord dat er in de woestijn wordt gebouwd aan een reusachtig vaartuig en dat de bouwheer werkvolk zoekt. Midden in de woestijn ligt inderdaad een werf. Arkbouwers werken met man en macht omdat ze een ramp verwachten: al het land zal worden overspoeld met water. Op de ark is alleen plaats voor de bouwheer en zijn gezin. Cham, de jongste zoon van de bouwheer, zegt Re Jana een plaatsje toe. Maar dan komt Neelata aan de op werf. Het meisje dat is voorbestemd om Chams vrouw te worden.

Citaat uit het boek:

“Toen gebeurde wat er moest gebeuren. De loopbrug werd met een paar diepe kerven in de touwen losgegooid. (…..) Onder de loopbrug lagen krijgers. Velen waren gedood door de val. (….) Zij behoorden tot de gelukkigen; zij kwamen snel om.”

Recensie geschreven door Paul Bosscher

Hoe schrijf je een boek dat boeit over een onderwerp dat zich ver voor onze jaartelling afspeelt? Daar is Anne Provoost in het boek “de Arkvaarders” meesterlijk in geslaagd. Dit boek, geschreven voor jongeren vanaf veertien jaar zal ook menig volwassene in zijn stoel gekluisterd houden.

Het verhaal van Re Jana begint met een reis vanaf de kust naar de woestijn. Haar vader heeft gehoord dat daar een man, genaamd Noach, een reusachtige ark aan het bouwen is. Aangezien Re Jana’s vader een scheepsbouwer is wordt hij met open armen ontvangen. Re Jana heeft de zorg over haar verlamde moeder. Ze vindt op een geheime plek goed water en begint datgene waar zij erg goed in is, wassen en oliën van haar moeder, ook bij anderen te doen. Zo maakt zij kennis met Cham, de zoon van de bouwheer Noach. Cham en Re Jana worden verliefd op elkaar, een onmogelijke liefde omdat Cham voorbestemd is met een ander te trouwen. Cham en Re Jana mogen elkaar niet meer zien, dit is voor Re Jana aanleiding om haar haren af te knippen en voor de buitenwereld als jongen door het leven te gaan. Als jongen mag zij Cham nog steeds wassen en ze gaan veelvuldig met elkaar naar bed. Cham belooft haar een plekje op de ark. Wanneer het water stijgt verstopt Re Jana zich aan boord van de ark. Wanneer zij wordt ontdekt, wordt ze, om niet vermoord te worden, gebruikt voor allerlei vervelende klussen en wordt ze ook door verschillende mensen gedwongen tot seks. Het is op de ark namelijk verboden om seks te hebben dus de Arkvaarders ( zowel de mannen als de vrouwen) hebben stiekem seks met Re Jana. Wanneer de ark door het zakken van het water tot stilstand is gekomen zet Re Jana, intussen in verwachting, voet aan wal van het Paradijs.

Anne Provoost heeft door open te schrijven over het leven van een meisje dat volwassen wordt een boek geschreven dat lezers van nu zeker aan zal trekken. Thema’s als moord, geweld, liefde, seks, homoseksualiteit, verkrachting, vriendschap en verraad wisselen zich in dit boek in razend tempo af. Omdat het tempo in het boek zo hoog ligt wil je het niet eerder neerleggen dan dat je het uit hebt. Anne beschrijft de personen en de omgeving zo realistisch dat je je ter plekke waant. Het boek is nog niet verfilmd maar ik kan me goed voorstellen dat dat snel zal gebeuren.

Meer weten over Anne Provoost of de Arkvaarders? Klik dan hier.

Filmpje zien over Anne Provoost die een stuk uit de Arkvaarders voorleest? Klik dan hier.

Meer lezen van Anne Provoost? Klik dan hier.