De vergelding

De Vergelding

Door Jan Brokken.

ISBN 10 9045022710 

Wat staat er op de achterkant?

Jan Brokken groeide op in Rhoon, een Zuid-Hollands dorp dat sinds de oorlog een geheim met zich meedraagt. Door sabotage vindt in 1944 een Duitse soldaat de dood. De vergelding van de moffen is verschrikkelijk: zeven mannen uit Rhoon worden geëxecuteerd, hun vrouwen en kinderen uit hun huis verdreven, have en goed in brand gestoken. Wie pleegde de aanslag op de Duitse soldaat? Waarom? Of was het toch een dom ongeluk met fatale gevolgen? Tot op de dag van vandaag maken de dorpsbewoners elkaar verwijten. In De vergelding reconstrueert Jan Brokken de gebeurtenissen aan de hand van duizenden pagina s processtukken, getuigenverhoren en 185 interviews met betrokkenen. Net als hij denkt te weten hoe het zit, krijgt het verhaal een compleet andere wending. In De Vergelding reconstrueert Jan Brokken de gebeurtenissen aan de hand van duizenden pagina’s processtukken, getuigenverhoren en 185 interviews met betrokkenen.Net als hij denkt te weten hoe het zit, krijgt het verhaal een compleet andere wending.

Citaat uit het boek:

“Niettemin: iedere waarheid is slechts een interpretatie van wat zich in werkelijkheid heeft voorgedaan”

Recensie geschreven door Nel Sijmons

In De Vergelding schrijft Jan Brokken het schokkende verhaal van de gebeurtenissen, die één Duitse soldaat en zeven willekeurige omwonenden het leven kostten, op 10 en 11 oktober 1944 in buurtschap het Sluisje tussen Rotterdam-Charlois en Rhoon. Hij wisselt de vertelling van de gebeurtenissen af met zijn eigen gedachten over alle gegevens die door zijn onderzoek in de archieven van het gerechtshof en onder de lokale bevolking naar boven zijn gekomen. Hij is knap hoe hij van zoveel droge gegevens een leesbaar verhaal heeft gemaakt.

“Zeven mannen in het donker van de kolenkelder. Een kelder van een meter hoog. Zitten,hurken,liggen,meer konden ze niet. Elkaar zien was onmogelijk. Bij het binnengaan van de school hadden ze hun bezittingen moeten afgeven, hun portemonnee, hun sleutels, hun aansteker. Kil, het was kil in de kelder. Twee mannen hadden niet eens de tijd gekregen een jas te pakken. Hun overhemd was te dun voor de nacht. Geen matras, geen stromend water, geen toilet. Midden in de nacht zei een stem: ‘Ik moet schijten.’Zelfs de jongen- Wim- moest er niet om lachen. Het klonk bang, doodsbang.”

Het boek geeft een beeld over het leven van Duitse bezetters in een dorp met moffenmeiden, NSB’ers en bange bewoners van een vrij besloten gemeenschap. Als je het boek gelezen hebt, vraag je jezelf af: was het sabotage of een ongeluk, wie heeft dit leed veroorzaakt, waarom heeft Karl Schmidt maar de helft van zijn gevangenisstraf voor deze oorlogsmisdaad uit hoeven zitten? Maar ook wat zou ik gedaan hebben als ik in oorlogstijd alleen achter zou blijven met kinderen maar zonder inkomen? Kortom het is een boek dat aanzet tot discussie.

De hoofdrolspelers zijn bijna allemaal jonge mensen. Sandrien is veertien en haar Duitse geliefde is achttien. De jaloerse jongens uit het dorp zijn ook nog géén twintig. Tijdens het lezen leer je de hoofdpersonen goed kennen, door de manier waarop Jan Brokken hun gedachten weergeeft en hun levensloop beschrijft.

In het boek staan geen illustraties maar op internet zijn een reportage over het gebeurde en een filmpje uit 1944 te vinden.

Meer lezen van deze schrijver? Klik hier.