die revolutie niet begrepen...

die revolutie niet begrepen…

 

15+   Genre: Historie

Geschreven door Cynthia Mc Leod

ISBN:90542920116

Wat staat er op de achterkant van het boek?

 Nu over een veel recentere periode in de Surinaamse geschiedenis: de jaren '80 van de 20e eeuw.
Rita, een doorsnee Surinaamse vrouw, beleeft het allemaal en zit er middenin. Ze houdt een dagboek bij, eigenlijk begonnen om haar scheidingsfrustraties van zich af te schrijven, maar allengs verandert het en schrijft ze op wat er gebeurt, wat haar familie en vrienden meemaken, wat ze voelt en denkt tijdens 'de revolutie', vooral omdat haar zoon rechtstreeks bij alles betrokken raakt, aangezien hij in het begin van de omwenteling toevallig dienstplichtig militair is.

 Bron: die revolutie niet begrepen...

Recensie geschreven door Sherida Creebsburg

 

In … die revolutie niet begrepen! … wordt de periode augustus 1979 tot augustus 1987 beschreven door de ogen van Rita, een gescheiden en sterke vrouw met vier kinderen die in Suriname lerares Engels is op een middelbare school. Haar oudste dochter vertrekt aan het begin van het verhaal naar Nederland en Rita besluit haar gepieker te verminderen door wat te gaan schrijven. Gaandeweg wordt haar geschrijf een dagboek waarin we het hele proces kunnen volgen.

 

Het verhaal is gevarieerd geschreven. In dagboekfragmenten en iemand die het verhaal verteld.

Het is zo echt geschreven, dat je zelfs de sfeer en in lerarenkamer, de gesprekken op feestjes kunt aanvoelen tijdens het lezen. Het is in duidelijke taal geschreven met vertaling van een aantal Surinaamse begrippen.

 

Wist je dat er in Suriname ook een revolutie heeft plaatsgevonden? Als  je op een ontspannen manier daarover wil lezen en wil je het verhaal ervaren door de bril van de gewone burger bekeken, dan is dit boek een echte aanrader.

Wil je meer lezen over Cynthia MC Leod? Klik hier