Haar naam was Sarah

Haar naam was Sarah

 

Titel: Haar naam was Sarah

Schrijver: Tatiana de Rosnay

Uitgever: Artemis & Co

Bladzijden: 331

ISBN: 9 789047 200796

De achterkant van het boek:

De tienjarige Sarah wordt samen met haar ouders opgepakt en naar het wielerstadion in Parijs gebracht, waarvandaan duizenden joden worden gedeporteerd. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kledingkast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong, en de sleutel bij zich stak.

Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia. Ze gaat op zoek in archieven en via het dossier van Sarah ontdekt zij het goed verborgen geheim van haar schoonfamilie.

Bron: Haar naam was Sarah

Recensie geschreven door Esther Baars

Dit is werkelijk een heel bijzonder verhaal over de deportatie van joden in de Tweede Wereld oorlog. Ik heb nog nooit zo’n aangrijpend verhaal over de oorlog gelezen als dit verhaal.

De schrijfster slaagt erin je op een bepaalde manier het verhaal in te trekken, zo diep, dat je jezelf verantwoordelijk houdt voor het broertje, Michel, die in de kast is verstopt.

Citaat:

Morgen moest ze naar Parijs. Ze moest naar huis. Ze moest erachter zien te komen wat er met Michel was gebeurd. Misschien was hij ook in veiligheid, net als zij nu. Misschien hadden goede edelmoedig mensen de deur van zijn schuilplaats open gekregen hem kunnen bevrijden. Maar wie, vroeg ze zich af? Wie had hem kunnen helpen?

Bron: Haar naam was Sarah

Dit verhaal is niet alleen tragisch door de deportatie van de joden in Frankrijk, maar ook heel aangrijpend door het verhaal van Sarah. Je ziet en voelt hoe ver mensen gaan om zichzelf en hun familie te redden.

Het boek bestaat uit twee verhalen. Het verhaal van Sarah en het verhaal van de journaliste Julia Jarmond. Het verhaal van Sarah is het verhaal van de oorlog en staat schuin gedrukt in het boek. Het verhaal van Julia heeft het gebruikelijke lettertype. Op deze manier heeft de schrijfster een duidelijke scheiding aangebracht tussen de twee verhalen.

Het verhaal is realistisch geschreven doordat er veel historische feiten uit de oorlog in het boek zijn verwerkt. Achterin het boek kun je nog meer informatie vinden die over dit gedeelte van de oorlog gaan.

Ik hoop dat je nieuwsgierig bent geworden naar dit boek, het  is een absolute aanrader die je eigenlijk gelezen moet hebben!

Wil je meer weten over de schrijfster en andere boeken van haar? Klik hier

 

Het boek is ook verfilmd

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb