Meisje met de parel

Meisje met de parel

 


Door: Tracy Chevalier
Uitgeverij BZZTÔH BV, ’s Gravenhage.

Vertaald uit het Engels in 2001

ISBN 90 5831 218 6

Wat staat er op de achterkant van het boek?

De zestienjarige Griet treedt als dienstmeisje in dienst bij de vermaarde schilder Johannes Vermeer. Het beeldschone, protestantse meisje weet al snel een plek te veroveren binnen de katholieke familie.

De kunstenaar raakt in de loop der jaren steeds meer gecharmeerd van haar schoonheid, en besluit haar te schilderen. De groeiende intimiteit tussen hen veroorzaakt spanning in het geordende huishouden, tot ergernis van Vermeers eigenzinnige vrouw Catharina.

Bron: Meisje met de parel

Citaat:

“Ondanks zijn verbazing dat hij haar zag, had hij iets vriendelijks over zich en toen hij bekomen was boog hij zelfs.

Geen heer had ooit eerder voor mij gebogen. Ik kon het niet helpen- ik glimlachte.

Van Leeuwenhoek lachte. ‘Wat was je daarboven aan het doen, meisje?’

‘Ik heb pigmentpoeder gemaakt, meneer.’

Hij draaide zich om naar mijn meester. ‘Een assistente! Straks ga je haar nog leren vrouwen voor jou te schilderen.’

Mijn meester vond het niet leuk. ’Griet’, zei hij, ‘ga eens zitten zoals je laatst de vrouw van Van Ruijven hebt zien zitten’.

Ik liep nerveus naar de stoel en ging voorovergebogen zitten zoals zij had gedaan.

‘Pak die ganzenveer eens.’

Die pakte ik met bevende hand zodat de veer trilde en ik legde mijn handen neer zoals ik me die van haar herinnerde. Ik hoopte vurig dat hij me niet zou vragen iets te schrijven zoals hij de vrouw van Van Ruijven had gevraagd. Mijn vader had me geleerd mijn naam te schrijven, maar weinig meer. Ik wist in ieder geval hoe ik de pen moest vasthouden.”

Bron: Meisje met de parel

Recensie van Nel Sijmons:

In het verhaal leer je Griet kennen als een zachtaardig meisje dat als dienstmeisje moet werken om geld voor haar familie te verdienden, nu haar vader dat niet meer kan. Ze werkt hard bij de familie Vermeer. Haar meesteres Catharina leer je kennen als een jaloerse veeleisende vrouw. Tanneke het andere dienstmeisje is ook jaloers op de aparte positie die Griet steeds meer krijgt, doordat Vermeer haar laat helpen in zijn atelier. Vermeer doet dat als hij merkt dat Griet oog heeft voor mooie kleuren en de opstelling van de mensen en spullen voor zijn schilderijen. In dit boek leer je Griet, Vermeer en Catharina goed kennen.

Ze is niet gelukkig in het huis van Vermeer en volgt uiteindelijk haar eigen gevoel. Je begrijpt haar keuze in het alledaagse leven. De beschrijving van Delft in de 17e eeuw maakt je nieuwsgierig om er eens te gaan kijken. Maar lees eerst het boek, je kunt er heerlijk mee weg te dromen op de bank.

Het boek was een bestseller in de VS en is verfilmd als Girl with a pearl earring,