Sonnyboy

Sonny Boy

 

Titel: Sonny Boy

Schrijver: Annejet van der Zijl

Uitgever: Querido

Bladzijden: 212

ISBN: 978-90-214-3904-4

Achterkant van het boek

Herfst 1928: een jonge Surinaamse student trekt in Den Haag als kostganger in bij een gescheiden Hollandse vrouw met vier kinderen. Als ze een half jaar later zwanger van hem blijkt, is het schandaal niet te overzien. Ondanks armoede en discriminatie slaagt het stel er in de jaren die volgen in een gelukkig bestaan op te bouwen met hun zoontje Waldy, alias Sonny Boy. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit, en besluiten ze Joodse onderduikers in huis te nemen- met alle consequenties van dien.

Bron: Sonny Boy

Recensie geschreven door Esther Baars

Dit boek is een bijzonder verhaal. Het eerste gedeelte van het boek gaat over een in die tijd ongewone liefde tussen een donkere man en een gescheiden vrouw. De schrijfster beschrijft heel nauwkeurig hoe de mensen in die tijd dachten over deze liefde. Wanneer je dit verhaal leest, beneemt het je de adem. Je kunt je bijna niet voorstellen, hoe ouders met hun kinderen op deze manier om kunnen gaan.

Citaat:

Rika had het getrouwd en wel aangelegd met een zwarte jongen die haar zoon had kunnen zijn en kon nu ieder moment bevallen van haar bastaardbaby. Het schandaal was niet te overzien. Voor haar ouders had ze definitief afgedaan. Ze schrapten de dochter met wie ze al zoveel te stellen hadden gehad uit hun hart en uit hun gebeden.

Bron: Sonny Boy

Het tweede gedeelte speelt zich voornamelijk af in de oorlog. Het is een indrukwekkend verhaal, waarin Rika en Waldemar onderduikers opnemen in hun huis. De spanning die daarmee gepaard gaat, is heel goed voelbaar en laat je niet los.

Het bijzondere van dit boek is ook het realisme waarmee de schrijfster schrijft. Veel historische feiten zijn in het verhaal verwerkt. Dit zorgt ervoor dat je helemaal in het verhaal verdwijnt  en het in één keer wilt uitlezen.

Een absolute aanrader dit boek!

Wil je nog meer weten over de schrijfster en welke andere boeken ze heeft geschreven dan kun je naar de volgende site gaan: http://www.annejetvanderzijl.com/

Het boek Sonny Boy is ook verfilmd. Nieuwsgierig? Ga snel naar de volgende link: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1312839