Als olifanten vechten

Als olifanten vechten 

Titel: Als olifanten vechten

Schrijver: Dirk Bracke

Uitgever: Davidsfonds/Infodok

Bladzijden: 226

ISBN: 9789059080287

 

De achterkant van het boek:

Isaac is vijftien als hij door rebellen van LRA (Lord Resistance Army) wordt meegenomen. Hun eenheid, die vooral uit kinderen en jongeren bestaat, moet onder de leiding van de brute commandant Scar Oeganda helpen veroveren op het regeringsleger. Isaac wordt er beste maatjes met Richard, die de honger en verstikkende ellende van een vluchtelingenkamp achterliet om zich bij de kindersoldaten van Scar aan te sluiten.

Bron: http://www.bol.com/nl/p/als-de-olifanten-vechten/1001004001649650/

 

Citaat:

Stil en soepel als een jachtluipaard sloop Isaac dichterbij, greep een hoektipje van de deken, keek vlug of Richard hem dekking gaf en rukte met een brede zwaai de deken weg. Meteen vloog een meisje overeind. Toen ze merkte dat Richard de uitgang versperde, deinsde ze achteruit tot ze met haar rug tegen de hutwand kleefde alsof ze verwachtte dat ze door de muur kon ontsnappen. In haar hand klemde ze een mes dat ze dreigend voor zich hield, maar ze trilde van angst. Niet wetend wat ze moesten doen, bleven ze alle drie onbeweeglijk staan. Ze is nog jong, een jaar of dertien, flitste het door Isaacs hoofd. In de schemer van de hut klonk haar gejaagde ademhaling even dreigend als het gesis van en in het nauw gedreven slang. ‘We willen gewoon dat je met ons meegaat’, zei Isaac zalvend, maar het meisje bleef stokstijf tegen de wand staan. Buiten klonk een schot, een schreeuw. Het meisje hield het mes ver voor zich uit.

Bron: Als olifanten vechten

Recensie geschreven door Danielle Blok

‘Als de olifanten vechten’ is een heel aangrijpend oorlogsboek. Je kruipt in de huid van Isaac, Richard en Monica. Hierdoor leef en kijk je door hun ogen mee naar de in en in trieste werkelijkheid van moorden, mishandeling en verkrachting. Omdat de kinderen geen emotie mogen laten zien, maar opgeleid worden tot gewetenloze moordenaars, wordt hun gevoel en onzekerheid juist voelbaar. Toch is er ook vriendschap en liefde in het spel, maar die moeten ze verborgen houden vanwege de grote straf die daarop staat. Het verhaal is heel realistisch geschreven. De schrijver heeft ook niet geprobeerd om het minder gruwelijk te beschrijven. Maar waarom zou hij ook? Hij vertelt alleen maar wat in het echt ook gebeurt!  Soms lopen de rillingen over je lijf, zo gruwelijk is het moorden en zijn de straffen. Dat je lippen er worden afgesneden omdat je geklikt hebt... Aan het eind van het boek ben je echt dankbaar dat je in Nederland leeft.