De helaasheid der dingen

De helaasheid der dingen

 Geschreven door: Dimitri Verhulst
Uitgever: Contact
ISBN 90 254 2773 1

Bekroond met De gouden uil in 2007,Homu’s Gouden Bladwijzer en de Inktaap.

 

Wat staat er op de achterkant?

In de helaasheid der dingen keert de schrijver terug naar zijn geboortegrond in het Vlaamse Reetveerdegem. We maken kennis met zijn vader, die zijn paar uur oude zoontje in een postzak op zijn fiets langs alle kroegen van het dorp rijdt om hem aan zijn vrienden te tonen: zijn grootmoeder, wier nachtrust al te vaak verstoord wordt door de politie als die weer eens een van haar dronken zonen komt afleveren; en niet te vergeten de werkloze nonkels, voor wie een wereldkampioenschap zuipen het hoogst haalbare is en die leven volgens het adagium ’God schiep de dag en wij slepen ons er doorheen’.

 

Bron: De helaasheid der dingen

 

Citaat uit het boek:

“Ben jij misschien Dimitri?’vroeg ze ineens, naar we aannamen uit verveling. ”Ikke? Euh ja.’ ‘Ík heb al veel over jou horen vertellen.’

Het idee dat mijn vader tegenover een kersvers lief over zijn zoon zat te vertellen was om van te janken. Medelijden moest je hebben met iemand die een kind als ballast meezeulde en die altijd opnieuw een vrouw moest inlichten over de stommiteit die hij had begaan ooit een kind te hebben gemaakt met een del, en dat hij zijn kansen op een nieuwe relatie zag vernauwen tot een tandspleet omdat zo’n vrouw er zelden het joch van een ander bij wou nemen.

“Hoe oud ben jij? ’Ikke? Euh…’ Dertien. Ik was dertien en woonde samen met mijn vader en mijn nonkels en hun oude moeder in Reetveerdegem, een dorp dat werd vergeten door de grote cartografen, een onooglijke negorij van duivensport en motregen.”

Bron: De helaasheid der dingen

Recensie geschreven door Nel Sijmons:

Verbaas je over het leven van de kleine Dimitri. De schrijver beschrijft zijn leven met zijn vader Pierre, zijn grootmoeder en de nonkels Potrel, Witten en Zwaren. Een leven dat bestaat uit drinken, rondhangen en feesten in de kroeg. Ondertussen moet Dimitri naar school als iedere ander kind, maar hij merkt dat hij beoordeeld wordt op het liederlijke gedrag van zijn vader en zijn ooms. Langzamerhand dringt het besef bij hem door dat zijn leven niet normaal is. Toch houdt hij van zijn vader en probeert hij hem van de drank af te helpen.

Het boek leest alsof je er zelf bij aanwezig bent. Je leert Dimitri eerst kennen als kleine onschuldige jongen, hij ziet later pas wat er met de mannen uit zijn familie aan de hand is. Hij wordt gelukkig in een ander leven, daardoor begrijp je ook zijn verwarring als hij later zelf vader gaat worden. Zou het zelf wel goed doen?

Meer lezen van Dimitri Verhulst? Klik hier

Het boek is verfilmd:

Voor fragment 1 klik je hier

Voor fragment 2 klik je hier