De spotgaai

Spotgaai

 

Titel: Spotgaai

Schrijver: Suzanne Collins

Uitgever: Van Goor

Bladzijden: 359

ISBN: 978-90-00-30312-0

Achterkant van het boek:

Katniss Everdeen overleefde tot twee keer toe de Hongerspelen, het macabere evenement dat eens per jaar plaatsvindt om de bevolking van Panem eraan te herinneren dat er niet te tornen valt aan het dictatoriale regime. Maar dat regime begint nu te wankelen. Rebellen nemen Katniss mee naar het grimmigste District 13, waar de regering geen vat heeft en waar plannen worden gemaakt voor een revolutie die haar weerga niet kent.

Bron: Spotgaai

Recensie geschreven door Esther Baars

Spotgaai is het laatste deel in deze bloedstollende serie.  Wanneer je deel één en deel twee nog niet hebt gelezen, moet je dat eerst doen.

In dit deel geen Hongerspelen meer, maar de opstand tegen het Capitool. Katniss lijkt een beetje op de achtergrond te opereren. Zij is immers het gezicht van de opstand en moet worden beschermd.

Ondanks dat Katniss minder op de voorgrond treedt, weet de schrijfster je opnieuw het verhaal in te trekken. Je bent weer helemaal in de wereld van Katniss en Peeta. Je voelt de onderdrukking, de honger en armoede die er heerst, het onrecht tegenover de mensen. Je voelt het tot in je botten.

Het beeldende schrijven van Suzanne Collins maakt dat je voor even uit je eigen wereld weggaat en in de sciencefictionachtige omgeving van Panem terecht komt.  

Citaat:

Recht boven de opgesloten kinderen verschijnt opeens een hovercraft met het Capitoolembleem erop. Er komen tientallen zilveren parachuutjes naar beneden. Ze grissen ze begerig uit de lucht, hun bevroren vingers worstelen met de touwtjes. De hovercraft verdwijnt, er gaan vijf seconden voorbij en dan ontploffen er zo’n twintigparachutes tegelijkertijd. Er stijgt een jammerkreet op uit de menigte. De sneeuw is rood en bezaaid met kleine lichaamsdelen.

Bron: Spotgaai

Net als in de vorige twee delen is ook dit boek opgebouwd uit drie delen; de as, de aanval en de moordenaar.

Het verhaal wordt vertelt vanuit Katniss, de ik-figuur.

Het is mooi om te zien dat de onvoorwaardelijke liefde tussen Katniss en Peeta uiteindelijk zegeviert. Een mooi slot van een meeslepende trilogie, waarbij ieder deel zijn eigen adembenemende gebeurtenissen heeft. Een absolute aanrader!

Hou het filmnieuws in de gaten. Er zijn plannen om ook het derde deel te gaan verfilmen.