De vlucht van Livia

De vlucht van Livia

Door Ernst Pels


ISBN 9789048412334

Wat staat er op de achterkant van het boek?

Uit angst voor de buien van haar vader vluchtte Livia de straat op. Kou en honger dreven haar toch weer naar huis, maar alles was verlaten. Tijdens haar speurtocht belandt ze in een wereld waarin goed en kwaad relatieve begrippen zijn. In een decor van kwetsbare zigeuners, de macht van de onderwereld, straatkinderen vechtend om een plek in het riool en doorlopend gevaar, probeert ze zich staande te houden. Haar overlevingsinstinct groeit met de dag. Ze leert dat het recht van de sterkste je tijdelijke toekomst bepaalt. Een naïef dorpsmeisje kan alleen overleven als ze haar grenzen verlegt…

Citaat uit het boek:

Livia huilde net zo hard als anderen. Maia lag doodstil in de armen van Lon. Haar armpjes bengelden levenloos, op het ritme van de voetstappen, langs haar lijf. De lap, die over haar hoofd hing, viel op de grond. Iemand had haar beertje eraan vastgeknoopt. Het was net alsof ze sliep. Nadia raapte het voorzichtig op. Na nog één keer kijken, drapeerde ze de doek met het beertje weer over haar witte gezicht. De politie nam het lijkje van Lon over…..

Recensie geschreven door Mischa Boersma

Op een dag komt Livia samen met haar broertje thuis als haar ouders verdwenen zijn. Ze zijn op zichzelf aangewezen en moeten op straat leven. Daar is het leven keihard. Livia maakt heel veel mee. Ze wordt steeds harder gemaakt en moet knokken voor haar bestaan. Ondertussen ontstaat er ook een liefde voor Tristan.

De rollen van de personen zijn zeer goed uitgewerkt. Alle belevenissen, gevoelens, gedachten en emoties worden uitgebreid beschreven. Er komen veel dialogen in voor, waardoor je bij het verhaal betrokken wordt. In het verhaal wordt het steeds duidelijker in wat voor wereld Livia terecht is gekomen. Ze moet overleven op straat en krijgt te maken met kou, honger, goed en kwaad, verraad en macht. Als ze denkt iemand te kunnen vertrouwen maakt diegene er weer misbruik van en is zij weer het slachtoffer. Livia wordt in de loop van het verhaal steeds harder en meer egoïstisch; een echte rioolrat. Dat moet wel om te kunnen overleven.

Op straat geldt het recht van de sterkste. Overleven tussen anderen kinderen die ook in leven proberen te blijven, maakt Livia alleen maar harder en sterker. Alleen de liefde met Tristan verzacht iets. Ze wordt slachtoffer van mensen die misbruik maken van haar situatie. Wie is er nog te vertrouwen?

Je kunt je als lezer helemaal voorstellen wat ze allemaal doormaakt. Je kunt gewoon niet geloven dat dit in werkelijkheid ook gebeurt. In Roemenie leven er nog steeds veel kinderen onder erbarmelijke omstandigheden op straat. De personen en de omgeving zijn zo prachtig en precies beschreven dat je er een goed beeld van kunt vormen.

Als je deze kinderen graag wil helpen, koop je het boek. De opbrengst gaat naar SOS straatkinderen.

 

Meer lezen van Ernst Pels? Klik dan hier.

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb