Echte mannen eten geen kaas

Echte mannen eten geen kaas

 

Geschreven door Maria Mosterd

ISBN 978-90-5515-904-8

Achterkant van het boek:

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel gewoon meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is.
Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen, en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien. Ze heeft er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou, en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt, is buitengewoon ontroerend.

Bron: Echte mannen eten geen kaas

 

Citaat:

Hij kwam voor me staan en begon me in mijn kont te knijpen.
“Vieze hoer”, fluisterde hij zachtjes in mijn oor, daarna gaf hij me een kus op mijn wang en liep door.

Er stonden nog twee jongens. Twee negers, de ene had heel lange rastaharen, de ander was kaalgeschoren. Ze hadden allebei een draak in hun nek en twee gouden tanden….

Bron: Echte mannen eten geen kaas

Recensie geschreven door Mischa Boersma

Het verhaal van Maria, die in de handen van een loverboy valt. Is het verhaal nu echt gebeurd of niet? Dat doet er niet zoveel toe. Het is sowieso een feit dat loverboys echt bestaan en dat ze gevaarlijk kunnen zijn.  Dit boek is zeer geschikt om te lezen voor tienermeisjes. Het zou een waarschuwing moeten zijn om uit te kijken voor loverboys. Door het lezen van dit boek leer je de signalen van echte loverboys herkennen. Helaas gebeurt zoiets dergelijks nog iedere dag; jongens die kwetsbare meisjes eerst inpakken met mooie woorden, cadeautjes en beloftes om ze vervolgens te misbruiken als hoertje of drugskoerier bijvoorbeeld.

Het verhaal is dus in ieder geval gebaseerd op waargebeurde ervaringen. Maria schrijft het vanuit haar eigen ervaring. Het verhaal staat dus in de ik-vorm. Dat maakt dat je als lezer helemaal meegenomen wordt in haar ervaringen. En die zijn behoorlijk heftig. In het begin lijkt het nog allemaal geweldig, maar later blijkt dat Maria van alles moet doen als tegenprestatie. Het volgende citaat bewijst dat; “Denk erom, je kent mijn grenzen, je weet wat je van me bent, je bent niet meer dan een vieze hoer die voor mij werkt”, zei Minou.

Terwijl Minou aan het begin van het boek het volgende tegen Maria zegt; “Ik ga ervoor zorgen dat je krijgt wat je wilt”.

Hiermee zie je dus hoe een loverboy te werk gaat. Er staan heel veel citaten in het boek. Je ervaart het dus allemaal als echt gebeurd. Knap geschreven en erg leerzaam!

Peter R. de Vries heeft onderzocht of het verhaal van Maria echt gebeurd is. Klik hier om te zien wat hij er van vindt.