Gebr.

Gebr.

 

Titel: Gebr.

Schrijver: Ted van Lieshout

Uitgever: Prometheus, Amsterdam

Bladzijden: 122

ISBN: 903451286X

Winnaar Zilveren Zoen, Deutscher Jugendliteraturenpreis en de Prix Farniente

 

De achterkant van het boek:

“ Morgen ga ik Marius’kamer opruimen. Al zijn spullen verbrand ik in de achtertuin en die stuur ik hem in rook achterna.” Op een doodgewone dag tijdens het ontbijt wordt Luuk overvallen door deze mededeling. Zijn jongere broertje, Marius, is zes maanden daarvoor overleden. Voor zijn moeder is het een onderdeel van het rouwproces. Luuk denkt daar heel anders over!

Ternauwernood redt hij Marius’ dagboek van de brandstapel. Hij verdiept zich in de notities van zijn broertje en voorziet ze van zijn eigen commentaar. Dit levert een laatste, bijzondere ontmoeting op tussen beide broers. Daardoor leert Luuk niet alleen Marius, maar ook zichzelf beter kennen.

Bron: Gebr.

Citaat uit het boek:

‘Dus ik zeg gedag, Maus. Dag, dag, Zul je goed zorgen voor de broertjes die we waren? Dan zorg ik voor de broertjes die we zijn. Alaaf, Luuk.’

Bron: Gebr.

Recensie geschreven door Paul Bosscher

Een brok in mijn keel en naast me een berg met natte tissues. Wat werd ik prachtig geraakt door dit boek!

In dit boek lopen twee verhaal lijnen naast elkaar. Elk met een behoorlijk zwaar thema. De ene verhaallijn gaat over de dood van een broer. De andere verhaallijn over de ontdekking en erkenning van eigen homoseksualiteit. Ted van Lieshout laat je op subtiele en ontroerende wijze deelgenoot worden van de belevingswereld van de twee broers. Twee op het eerste gezicht, heel verschillende personen, die op het laatst toch veel gemeen blijken te hebben. De dode broer leer je kennen door zijn achtergebleven dagboek, de levende broer door zijn reacties op dat dagboek. Hoe kunnen broers die van elkaar gescheiden zijn door de dood, toch naar elkaar toe groeien? Dat lees je in dit prachtige boek.

Wil je dit boek lezen? Ik geef je groot gelijk. Zorg alleen wel voor een pakje zakdoeken of een doos tissues, je zult ze nodig hebben.

Meer lezen van Ted van Lieshout? Klik hier