Het Gym

Het Gym

15+ Genre: psychologisch roman

Geschreven door Karin Amatmoekrim

ISBN-nr: 9789044617191

Citaat uit het boek

De kinderen lachten nu hardop. Sandra fronste onwillekeurig . ‘En je weet, die buitenlanders zijn niet altijd slim.’Het gniffelen hield aan. Bart had inmiddels de volle aandacht van de klas en het leek hem goed te bevallen. Kennen jullie dat liedje ook? Ging hij door. ‘Nee? Is heel bekend hoor, in de stad. Het gaat zo. ‘In zijn platste accent zong hij: Turkie Turkie is niet dom, Turkie Turkie luier om’.

Bron: Het Gym

Korte inhoud

Sandra is een klein Surinaams meisje met nauwelijks borsten, haar dat pluist en een naar Nederlandse maatstaven bolle kont. Ze woont in een achterstandswijk en gaat naar de eerste klas van het gymnasium, waar zij terechtkomt tussen rijkeluiskinderen die hockey en piano spelen, en 'o-to' zeggen, om zich te onderscheiden van de aso's voor wie het 'au-to' is.

Sandra begrijpt maar weinig van deze kakkers. Over de gekste dingen praten ze alsof het normaal is: drie keer per jaar op vakantie of de aanschaf van een nieuwe boot die een halve ton duurder is dan de oude. Sandra is drie jaar geleden voor het laatst op vakantie geweest, een midweek naar Valkenburg, op kosten van de sociale dienst. En een halve ton: dat is vier jaar bijstand, waarvan zij, haar moeder en zusje nauwelijks kunnen rondkomen.

 

Recensie geschreven door Sherida Creebsburg

 

Hoezeer ze haar best ook doet, Sandra kan de twee werelden waarin ze leeft (nog) niet met elkaar verenigen. Ze is verliefd op haar klasgenoot Dirk Jan, maar stoot hem af omdat ze hem niet wil ontvangen in de armoedige omstandigheden bij haar thuis. Met de racistische klasgenoot Bart Willink rekent ze af op een manier die normaal is in haar eigen wijk - ze schopt hem in zijn kruis - maar de reactie erop begrijpt ze niet: niet zij wordt van school gestuurd, ook al heeft ze geweld gebruikt, maar Bart. De rector vertelt haar zelfs hoe bijzonder ze wel niet is, als mens, en hij kijkt haar aan alsof ze zielig is. Vreemd, vindt ze dat. Ze heeft net iemand verrot getrapt en dan zou zij zielig zijn?

Het gym houdt de verschillende bevolkingsgroepen in de multiculturele samenleving een spiegel voor en laat zien hoe verwarrend het leven voor een kind in zo'n wereld kan zijn. Het verhaal is mooi geschreven met sprekende voorbeelden. In het verhaal komt ook veel humor voor. Het gevoel dat je overhoudt na het lezen van dit boek is alleen maar bewondering voor de kleine Sandra.

Een filmpje zien van Karin Amatmoekrim? Klik hier