JIJ EN IK

JIJ EN IK

 

Het boek wordt ook verkocht onder de titel Ik en Jij

Geschreven door: Niccolo Ammaniti

Vertaald uit het Italiaans in 2010,

Uitgeverij Lebowski  Publishers in Amsterdam.

ISBN 9789048808267.

Wat staat er op de achterkant?

De veertienjarige Lorenzo maakt moeilijk contact met leeftijdgenoten. Hij wil het liefst alleen zijn. Zijn woedaanvallen zijn inmiddels verdwenen: tegenwoordig excelleert hij in het imiteren van het gedrag en uiterlijk van zijn klasgenoten, om zo onzichtbaar te zijn voor iedereen. Zijn moeder maakt zich zorgen om hem en Lorenzo is zich daar pijnlijk van bewust. Om haar gerust te stellen vertelt hij haar een leugen.
Die leugen brengt hem in contact met zijn halfzusje Olivia, over wie hij alleen maar slechte verhalen heeft gehoord van zijn ouders. Hij wil haar in eerste instantie niet zien en weigert haar toe te laten, totdat hij zich realiseert dat ze elkaar misschien tot steun kunnen zijn.
Jij en ik is een ontroerende novelle over twee jonge mensen die hunkeren naar acceptatie, maar die bang zijn zichzelf te verliezen. Niccolò Ammaniti is er opnieuw in geslaagd om met kleine, haarscherpe observaties en rake zinnen de kwetsbaarheid van een adolescent te beschrijven die gevangenzit in een keurslijf van verwachtingen.

Bron: JIJ EN IK

Citaat uit het boek:

 “Dát moest ik ook doen. De gevaarlijksten imiteren. Ik ging dezelfde kleren dragen als de anderen. Adidassneakers, spijkerbroek met gaten, zwarte sweater met capuchon. Ik kamde geen scheiding meer en liet mijn haar groeien. Ik wilde zelfs een oorringetje, maar dat heeft mijn moeder me verboden. In ruil daarvoor gaven ze me een brommer. De allergewoonste.”

Bron: JIJ EN IK

Recensie van Nel Sijmons.

In dit boek kijkt Lorenzo terug op deze ingewikkelde periode in zijn leven van tien jaar geleden. Hij beschrijft hoe zijn leven was toen hij 14 jaar oud was. Lorenzo is heel herkenbaar voor andere dromers die liever niet naar school gaan, maar gewoon willen doen waar ze zelf zin in hebben.

Terwijl hij op school probeert te overleven, zeurt zijn moeder hem gek.  Je leest hoe hij aan haar bemoeizucht probeert te ontsnappen. Op die manier komt hij ook in contact met zijn oudere halfzus Olivia. Olivia is ook iemand die gelukkig is in haar fantasiewereld. Samen delen ze hun herinneringen, gevoelens en hoe ze denken over hun vader.

Wil je meer lezen van Niccolo Ammaniti? Klik hier

Jij en ik is in 2012 verfilmd  door de beroemde regisseur Bernardo Bertolucci. De film draaide in februari op Film International in Rotterdam. De film draait nu nog in de filmhuizen in Nederland.

Klik voor de trailer hier