Latino king

Latino King

 

Titel: Latino king

Schrijver: Bibi Dumon Tak

Uitgever: Querido kinderboeken

Bladzijden: 144

ISBN: 9789045110318

De achterkant van het boek:

Castel ontdekt al jong dat er in de drugswereld op een makkelijke manier veel geld te verdienen valt. Hij laat zich verleiden drugs te gaan smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, en dat loopt helemaal verkeerd af. Hij wordt gearresteerd met anderhalve kilo cocaïne onder zijn kleren en belandt in de beruchtste gevangenis van het Caribisch gebied. Binnen de muren van de gevangenis geldt het recht van de sterkste. De zwaarste criminelen van het land zitten er vast, er wordt gedeald, gevochten, gegokt en gedronken. Er is geen eten voor wie geen geld heeft, geen medische zorg, geen kleding en zelfs geen bed. Al snel weet Castel zeker dat er maar één manier is om te overleven: ontsnappen.

Bron: http://www.selexyz.nl/product/9789045110318/bibi-dumon-tak/latino-king/

Citaat:

‘Amerikaan, wat kom jij hier doen?’ Ik zei: ‘Kijken.’ Dit moest inderdaad Vietnam zijn, dacht ik. Hartje Vietnam. Ze kwamen nog dichter om me heen staan, donkere jongens met ontblote bovenlijven. Ze haakten hun handen in elkaar en lieten hun vingers knakken. Een van hen deed nog een stap naar voren. Hij had een litteken van een kilometer recht over zijn gezicht. Het liep dwars door zijn oog. Het oog zelf lag eruit. Ik had die eerste dagen tegenover meer mannen gestaan, dus deze konden er ook nog wel bij. Wat had ik te verliezen dan? ‘Rot op gringo,’ zei het litteken, ‘of ik ram een mes tussen je ribben.’ Kom maar op maricon,’ zei ik en ik tilde mijn kin even op. Maricon was het laatste woord dat ik had moeten gebruiken, want de kring begon zich langzaam om mij heen te sluiten. Het litteken greep mijn shirt beet en daardoor werd een deel van mijn tatoeage zichtbaar. Hij liet me direct weer los en wees naar mijn arm. ‘Laat zien,’ zei hij. Zijn stem klonk als een fietsketting die onophoudelijk tegen de kettingkast schraapt. Ik tilde de mouw van mijn T-shirt op zodat mijn tatoeage helemaal zichtbaar werd. Het litteken keek me daarna een hele tijd ongelovig aan en zei toen: ‘Perdona.’ Ik antwoordde: ‘No hay problema.’ Ze lieten me gaan.

Bron: Latino king

Recensie geschreven door Danielle Blok

‘Latino king’ is een boek uit de ‘Slash’serie. Dat houdt in dat het boek door een bekende jeugdboekenauteur geschreven is op basis van het waargebeurde levensverhaal van een bijzondere jongere. In dit boek is de hoofdpersoon Castel, een jongen die in een crimineel drugscircuit terecht komt. De schrijver zet hem, ondanks dat hij heel stoer is, ook neer als kwetsbare jongen. Dit is duidelijk te merken in bijvoorbeeld de brief die hij naar zijn moeder schrijft: ‘Ik heb veel tranen laten vallen mama, maar nooit heeft iemand ze gezien.’ Het boek leest wel makkelijk, maar de stijl is griezelig en hard. De gevangeniswereld waarin Castel terecht komt, is dan ook griezelig en hard. De schrijver beschrijft dialogen en gebeurtenissen gedetailleerd. Dit geeft je een helder, maar vooral ook angstig beeld van hoe het moet zijn geweest. Dit indrukwekkende verhaal moet gelezen worden. Niet alleen omdat het indrukwekkend is, maar omdat het je aan het einde laat nadenken over het maken van keuzes in je eigen leven. Eén keuze kan fataal zijn. Eén verkeerde keuze en je belandt in de gevangenis. Durf je nog de keuze te maken om dit boek te lezen? Doen hoor! Hier krijg je geen spijt van.