Lelijk

Lelijk

Geschreven door Constance Biscoe

ISBN:13:9789026984804

Citaat uit het boek

 

‘Ik gaf de schoolfoto aan m’n moeder, ze keek van de foto naar mij en weer terug. “Goeie god, hoe is het toch mogelijk dat ze zo lelijk is? Lelijk, leijk, lelijk. Wat een lelijk kind. Als ik haar niet zelf gebaard had zou ik gezworen hebben dat ze niet echt is.  Lieve Heer, waarom heb je mij een varken gegeven?

Bron: Lelijk

Recensie geschreven door Sherida Creebsburg

 

Lelijk is een fantastisch boek dat geschreven is door Constrance Biscoe, de eerste zwarte vrouwelijke rechter in Engeland. Constance krijgt haar hele leven lang te horen hoe lelijk ze wel is. Ze moet tientallen klusjes opknappen in het huishouden maar niets is goed genoeg voor moeder Carmen. Claire is als de dood voor haar, ze wordt behandeld als een Assepoester, de andere kinderen ondergaan immers deze vernedering & mishandeling totaal niet. Wegens haar constante schrik voor haar eigen moeder blijft Claire ver tot voorbij haar 10 jaar bedplassen, dit doet ze niet opzettelijk, dit is een lichamelijke reactie op voortdurende stress en traumatische gebeurtenissen. Voor moeder Carmen is dit een reden om haar nog meer af te straffen. Naar het einde van het boek toe verliest Claire meer en meer, alles wordt haar afgepakt, elektriciteit, haar bed en lakens, kledij, maandverband . Gelukkig weet ze de eindjes aan elkaar te knopen en kan ze overleven dankzij enkele baantjes bij een ziekenhuis en klerenwinkel.

 

Als je eenmaal begint te lezen, dan vind je het jammer dat je het boek uit hebt. De schrijfster vertelt haar verhaal op een aangename manier. Als volwassen vrouw kijkt ze terug op haar ellendige jeugd. Haar ijzersterk gevecht tegen haar moeder en stiefvader. Een kind dat al jaren wist wat ze wilde bereiken. In dit boek voel je de emoties van Constance.  Het is zo’n soort verhaal  waarvan je wou dat de auteur nooit was opgehouden met schrijven. De laatste pagina's komen veel te vlug ...  Het is dus een fantastisch boek. Op een aangename manier vertelt, Claire , Constance Briscoe als de ik - figuur; die nu als volwassen vrouw terugblikt op haar leven destijds. Haar ijzersterk gevecht tegen haar moeder en  stiefvader. Een bijzonder kind dat al jaren wist wat ze wilde bereiken. En ze heeft het gehaald !

 

 

Voel je je een lelijk eendje en word je gekleineerd door je omgeving of doe jij dat zelfs ook bij een ander? Lees het verhaal over Lelijk, dan zie je  wat je met een positieve instellingen wilskracht  in het leven kunt bereiken!

Meer lezen van Constance Biscoe? Klik hier