Miss Dakloos

Miss Dakloos

 

Titel: Miss Dakloos

Schrijver: Lydia Rood

Uitgever: Querido kinderboek

Bladzijden: 237

ISBN: 9789045110868

 

De achterkant van het boek:

Wat als ik hem vermoord had? schrijft Ama in haar dagboek. 'Hem', dat is haar stiefvader. Bijna haar hele leven is ze door hem mishandeld en misbruikt. Ten slotte loopt ze weg van huis en doet aangifte. Niet voor zichzelf, maar vooral voor haar jongere zusjes. Zij moeten een beter leven krijgen. Ama wordt opgevangen op een geheim adres, maar ze kan moeilijk wennen. Als ze vermoedt dat haar stiefvader haar op het spoor is, loopt ze in paniek weg. Ze trekt van logeeradres naar logeeradres, tot ze uiteindelijk op straat belandt. Daar is het leven keihard. Maar Ama denkt niet aan opgeven. Ze grijpt elke kans die ze krijgt om aan de straat te ontsnappen - zelfs als het om een missverkiezing gaat.

Bron: http://www.lydiarood.nl/paginas/boeken/dakloos.htm

 

Citaat:

Ik word langzaam een volleerde dakloze. Het rottigste is dat je nooit rust hebt. Altijd verder, altijd moet je je haasten om de volgende plek te halen voor de deur dichtgaat. Te laat komen, te laat komen – het is de vloek van mijn leven. Daardoor kwam ik ook steeds in de moeilijkheden in het opvanghuis waar ik het zo naar mijn zin had. Te laat uit bed, te laat voor het koken, te laat voor de afwas. Als er weer iemand over de rooie ging over dat te laat komen, merkte ik goed dat ik buitenlands ben. Wat maakt dat kwartiertje nou uit?

Bron: Miss Dakloos

Recensie geschreven door Danielle Blok:

‘Miss Dakloos is een boek uit de ‘Slash’serie. Dat houdt in dat het boek door een bekende jeugdboekenauteur geschreven is op basis van het waargebeurde levensverhaal van een bijzondere jongere. Miss Dakloos is een indrukwekkend en aangrijpend verhaal en gaat over het misbruiken en mishandelen van ‘Ama’. Ze wordt heel kwetsbaar, lief en mooi omschreven, waardoor je gelijk van haar houdt. Je leeft mee met de optelsom van ellende die Ama meemaakt, onder andere hoe zij als dakloze op straat komt te leven. Je ziet het boek ‘als in een film’ voor je. Je bewondert haar om haar strijd en zoektocht naar kansen. Het is een boek waar je stil van wordt, maar je ogen opent. Het boek wordt geïllustreerd met liedjes van onder andere Michael Jackson en Beyonce. Dat maakt het eigentijds. Dit boek hoort in je lijst van gelezen boeken, alleen al als ode aan degene die dit in werkelijkheid heeft meegemaakt.

Maak een Gratis Website met JouwWeb