Niets is alles wat hij zei

Niets was alles wat hij zei

 

Titel: Niets was alles wat hij zei

Schrijver: Nic Balthazar

Uitgever: Altiora Averbode NV.

Bladzijden: 95

ISBN: 9789031725199

 

De achterkant van het boek:

Ben is een licht autistische jongen. Of automatisch, zoals zijn broertje zegt. Hij heeft het zogenaamde aspergersyndroom. Omdat hij zo’n buitenbeentje is, wordt hij gepest op school. Bens enige toevluchtsoord is het internet, waar hij urenlang zit te gamen, pornosites afschuimt of chatboxen bezoekt. Doorgaans kan niets of niemand hem lang boeien. Tot plots [Barbie] opdaagt in die veilige, virtuele wereld. Met haar vindt [Zorro](Bens nickname) wel contact. Ook zij houdt van taalspelletjes en rijm. Als Barbie (Scarlet in de film) hem uitdaagt tot een echte ontmoeting, komen Bens zelfmoordplannen in een stroomversnelling terecht. Maar het draait allemaal anders uit dan gepland..

Bron: http://www.bol.com/nl/p/ben-x/1001004005574230/

 

Citaat:

Hij had ergens gelezen dat jezelf van kant maken de moeilijkste moord is die een mens kan plegen. Maar hier, op dit perron, leek het de makkelijkste zaak ter wereld. Ten eerste hoefde je je slachtoffer niet ver te zoeken. Ten tweede hoefde je niet een wapen mee te brengen. De treinen die hier met hoge snelheid het station binnen kwamen gestoven, leken wel gigantische kogels, die onmogelijk hun doel konden missen of hun dodelijke loop inhouden. Treinen, ze hadden iets majestueus, iets dramatisch, iets onvermijdelijks. Geen wonder dat zoveel zelfmoordenaars uiteindelijk voor het spoor kozen. Je hoefde het niet eens zelf te doen. De trein had het gedaan. ‘Wat was zijn motief? Een locomotief!’

Bron: Niets was alles wat hij zei

Recensie geschreven door Danielle Blok

‘Niets was alles wat hij zei’ is, ondanks dat hoofdpersoon ‘Ben’ in een virtuele wereld leeft, een heel realistisch boek. Ben wordt namelijk erg gepest op school. Dit gaat er hard en pijnlijk aan toe. Hij wordt gepest omdat hij anders is. Dat is hij ook, want hij is autistisch. Maar dat is nog niet een reden om hem te pesten. Als je meer wilt weten over ‘anders zijn’ of in dit geval autisme, is dit echt een goed boek. De schrijver is een Belg en dat is duidelijk aan zijn taalgebruik te merken. Ze spreken elkaar in het boek bijvoorbeeld aan met U. Dat is voor ons bijzonder, want dat doen tieners in Nederland niet. Het leest makkelijk en is heel geloofwaardig geschreven. Je hebt als lezer wel erg met Ben te doen. Als hij thuis komt van school, heeft hij niemand om mee te chillen, dus verliest hij zichzelf in een spel dat hij speelt op internet. Want zo vergeet hij de nare dagelijkse pesterijen. Hij ziet op een gegeven moment niet meer het verschil tussen echt en nep. En dat maakt het ook eng. Het einde van het boek is heftig, maar ook verrassend en misschien zelfs wel en hele goede grap. Maar dat realiseer je je pas als het boek uit is en je over het boek gaat nadenken.

 

Dit boek is ook verfilmd. De film heet Ben X