Pijnstillers

Pijnstillers  Carry Slee

 

Geschreven door Carry Slee

ISBN 9789049920845

Achterkant van het boek

Casper woont alleen met zijn moeder. Zijn vader verliet het gezin toen Casper nog een baby was. Casper heeft nooit echt de behoefte gehad om zijn vader te leren kennen. Maar wanneer bij Caspers moeder kanker wordt geconstateerd, wil hij niets liever dan zijn vader vinden. Via via weet hij het adres van zijn vader te achterhalen. Hij kan hem nu eindelijk ontmoeten…

Pijnstillers is bekroond door de Nederlandse kinderjury 1998

Citaat:
Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laatste half jaar zo vaak voorgesteld hoe het zou zijn als hij bij zijn vader voor de deur stond. Maar nu is het geen inbeelding, het is echt! Eén handeling en hij weet hoe zijn vader eruitziet. Casper haalt diep adem en drukt op de bel….

Recensie geschreven door Mischa Boersma

Het verhaal over de twaalfjarige Casper is schitterend geschreven. Als je het boek uit hebt lopen de tranen waarschijnlijk over je wangen. Het is zo geschreven dat je enorm met Casper meeleeft. Hij heeft het niet makkelijk. Hij maakt verschillende dingen mee. Ten eerste is zijn moeder ernstig ziek, ze heeft kanker. Dit is een heel verdrietige verhaallijn. Zijn vader heeft hij nooit gekend en misschien gaat hij hem wel voor het eerst ontmoeten. Dit is uiteraard het spannende deel van het verhaal. Ook is er sprake van liefde. Liefde voor zijn muziek en liefde voor zijn vrienden en een prille verliefdheid voor een meisje.  Er komen ook dialogen in het boek voor. Dat brengt je dichter bij de beleving en de gevoelens van de personages.  Het is in makkelijke taal geschreven, waardoor je het in één adem uitleest. Als lezer heb je waarschijnlijk dezelfde leeftijd als Casper en zijn vrienden. Er is een duidelijk verschil tussen het taalniveau van de volwassenen in het verhaal en het taalgebruik van de jongeren.

Carry Slee schrijft vaak over onderwerpen die je tot nadenken zetten. Onderwerpen als drugs, alcohol, loverboys, pesten, zelfmoord, racisme en liefde. Het zijn onderwerpen die vaak herkenbaar of leerzaam zijn. Het zijn zware onderwerpen die Carry vaak luchtig brengt door humor en spanning.  Alle jeugdboeken lezen makkelijk en spreken tot je verbeelding.  Ze hebben allemaal eenzelfde opbouw: in elk boek staat het probleem, waarmee de hoofdpersoon zit, centraal en daarnaast is een tweede verhaallijn, vaak een verliefdheid, door het boek heen gevlochten.  Dit is ook het geval in ‘Pijnstillers’. Carry Slee haar boeken zijn regelmatig bekroond.

Meer boeken lezen van Carry Slee? Klik hier