Niemand houdt mij tegen

Niemand houdt mij tegen

 

Titel: Niemand houdt mij tegen

Schrijver: Evert Hartman

Uitgever: Lemniscaat

Bladzijden: 375

ISBN: 9789060698105

Dit boek heeft de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 13-16 gewonnen in 1992

De achterkant van het boek:

Begin 22e eeuw. Na 3 overstromingen is heel laag-Nederland ondergelopen. Iedereen is naar oostelijk Nederland gevlucht. Richard, een student, is op een dag getuige van de arrestatie van twee Belgische meisjes. Ze blijken illegaal in Nederland te verblijven. Daartegen wordt streng opgestreden, want Nederland is overvol. Hij besluit de meisjes te helpen. Deze zijn inmiddels ontsnapt en samen met Wesley, een kloon, gaat hij naar ze op zoek. Op deze avontuurlijke tocht worden ze geconfronteerd met de keerzijde van de samenleving.

Recensie geschreven door Paul Bosscher

Wat een bikkel is die Richard! Hij kan het niet verkroppen dat hij de twee illegale Belgische meisjes niet heeft geholpen. Hij besluit het alsnog te doen.

In dit boek wat zich afspeelt in de toekomst, zet Evert Hartman op fantastische wijze de problemen van deze tijd neer. Hoe onmenselijk er soms door onze samenleving wordt omgegaan met vluchtelingen. Je wordt als lezer tot nadenken gedwongen over een op het eerste gezicht fantastische maatschappij waarin iedereen alles heeft en alles tot in de puntjes verzorgd is. Wanneer je beter kijkt, en Evert Hartman laat je beter kijken, zie je dat die perfectie slechts een dun laagje bladgoud is en dat daaronder een uit roest en gaten bestaande realiteit zit. De brug tussen de toekomst en het nu  maak je als lezer al snel.

Een spannende thriller die je ook nog eens laat nadenken over het land waarin we nu leven. Ik ben benieuwd wat jij er van vindt.

Meer lezen van Evert Hartman? Klik hier