Beest

Beest

 

Titel: Beest

Schrijver: Ally Kennen

Uitgever: Gottmer

Bladzijden: 240

ISBN: 90-257-4131-2

 

Dit boek was de tip van de Jonge Jury in 2008

 

De achterkant van het boek

Het leven van de 17-jarige Stephen is niet eenvoudig. Hij woont in een pleeggezin en de relaties met de verschillende gezinsleden zijn niet allemaal even positief. Af en toe werkt hij, maar dat houdt hij nooit lang vol. Hij heeft nu echter een heel groot probleem. Hij houdt in het geheim een enorm beest in leven in een oud, roestig reservoir. Het beest wordt te groot, te gevaarlijk. Stephen weet niet hoe hij ervan af moet. En het beest is trouwens niet zijn enige geheim…

Bron: http://www.archief.pluizuit.be/060830/Beest.htm

 

Citaat:

Maar dan schrik ik ineens helemaal wakker. Pappa is verdwenen. Waar is hij gebleven verdomme? Er komt iets heel langzaams naar me toe. Bewegen kan i niet meer, ik heb het veel te koud. Ik blijf heel stil zitten. Dan hoor ik lucht door een heel klein gaatje gaan. Ik weet zeker dat het de krokodil is. Maar ik kan me niet bewegen. Ergens houd ik mezelf voor de gek, dat als ik maar heel stil blijf zitten dat hij me dan niet in de gaten krijgt. ‘Pap?’ fluister ik. Achter me breekt een tak. Ik weet niet welke kant ik op moet. Niet naar het water, dat betekent zeker mijn dood. Maar ik kan ook niet de andere kant op, want daar zit hij. Ik vraag me af of ik de boom in kan klimmen. Ik sta net voorzichtig op als er iets uit de bosjes komt. ‘Fuck,’ zeg ik. ‘Blijf alsjeblieft stil zitten,’ fluistert een stem doodsbang. ‘Hij zit daar. Hij kijkt naar ons.’ Het is Carol. 

Bron: Beest

Recensie geschreven door Danielle Blok

‘Beest’ is een boeiend en spannend verhaal over Stephen, een jongen van 17 jaar. Het boeiende is, dat hij al vroeg in zijn leven in de problemen is gekomen door diefstal, brandstichting, oplichting en afpersing. Zijn vader is een dakloze dronken zwerver waar hij geen enkele steun of opvoeding van hoeft te verwachten. Stephan zit dan ook in een pleeggezin. Het spannende is, dat Stephen in het geheim voor een beest zorgt dat zo ongelofelijk groot is, dat het niet meer in een kooi past en hij niet meer in staat is het beest te voeden. Het is in een paar jaar tijd een monster geworden en Stephen moet van hem af zien te komen. Dit levert ook veel hilarische momenten op. De spanning en de humor zorgt ervoor, dat je zelf ook de zenuwen voelt en je je lach niet kunt inhouden. Het verhaal wordt hierdoor heel levendig. Geen saai momenten te vinden in dit boek. Het boek wordt verteld door Stephan zelf. Hij is de ik-figuur. Soms richt hij zich zelfs tot jou als lezer, waardoor je het idee hebt dat je hem kent en contact met hem hebt. Elk hoofdstuk eindigt ook nog eens met een goeie cliffhanger. Dit alles zorgt ervoor, dat je van het begin tot het eind het boek in een keer wilt uit lezen. Doen hoor!