Blauwe maandag

Blauwe maandag

 

Geschreven door: Nicci French

Literaire Thriller Anthos

ISBN 9789041421081

Vertaald uit het Engels in 2011.

Wat staat er op de achterkant van het boek?

Frieda Klein is psychoanalytica. Ze leeft een strak georganiseerd leven, dat vooral gericht is op het helpen van anderen. Niet alleen haar patiënten, maar ook haar familie en vrienden kunnen altijd op haar rekenen.

De onrust in haar hoofd probeert ze te verdrijven met lange nachtelijke wandelingen door haar geliefde Londen. Frieda is ervan overtuigd dat wat zich in het hoofd van haar patiënten afspeelt controleerbaar is.

Dan vertelt één van haar patiënten dat hij ervan droomt een kind te hebben, met rood haar en sproeten. Kort daarna verdwijnt een jongetje dat aan die omschrijving voldoet en wordt Frieda geconfronteerd met de onbeheersbare werkelijkheid die zij altijd angstvallig buiten de deur heeft weten te houden.

Kan Frieda’s kennis van de menselijke geest de recherche helpen bij het vinden van het jongetje? Is er een verband met een ontvoeringszaak van tweeëntwintig jaar daarvoor? En zal de dader worden ontmaskerd?

Bron: Blauwe maandag

Citaat uit het boek:

“Het was alsof het zo moest gebeuren Je mag het noemen zoals je wilt: het lot, het noodlot, de stand van de sterren. Het jongetje met het rode haar en de sproeten was helemaal alleen. Zijn moeder was weer te laat. Wat denkt ze eigenlijk wel?”

Bron: Blauwe maandag

Recensie van Nel Sijmons:

Het is knap hoe het duo Nicci French over mensen schrijft, ze kruipen onder hun huid en in hun hoofd. Toch wordt je steeds weer verrast met de vreemde gedachten die mensen hebben en de handelingen die ze uitvoeren.

Dat is ook het geval bij de hoofdpersoon. Frieda Klein werkt met mensen door met hen te praten, zodat ze hun leven aan kunnen. Ondertussen is ze eigenlijk niet zo overtuigd van zichzelf, daarom is ze zo gesloten als een oester. Toch leer je haar gedachtenwereld en haar moeizame relatie met haar vriend Sandy beter kennen. Dat maakt je ook benieuwd naar de volgende delen in deze serie, want er valt nog meer te ontdekken.

Meer lezen van Nicci French? Klik hier