Geen bereik

Geen bereik

Door Marian De Smet

ISBN: 9789048808908

 

Genomineerd voor de Jonge Jury 2013

Achterkant van het boek:

Leo en David zijn achttien en kamperen enkele weken op een kleine camping in de Franse Alpen. Leo houdt van de bergen, hij wil op de top staan en over de wereld kijken. David houdt het na de eerste bergtocht al voor gezien, hij bewondert liever de plaatselijke schoonheden bij het meertje. Leo besluit alleen de bergen in te trekken, maar verdwaalt en valt in een ondergrondse spelonk. Opgeslokt door de aarde, een gebroken voet en geen gsm-bereik...

Bron: www.bol.com

Recensie geschreven door Esther Baars

Nadat ik de samenvatting had gelezen was mijn aandacht direct getrokken. Dit wordt een spannend boek. Je wordt het verhaal ingetrokken door de manier van schrijven. Korte zinnen en korte hoofdstukken die het verhaal spannend en overzichtelijk houden.

Je hebt drie hoofdpersonen in dit boek: Leo, Nanou en David. Iedere keer wanneer een van de drie hoofdpersonen aan het woord is, wordt vanuit hem of haar verteld. Dit zorgt ervoor dat je het verhaal heel goed kunt volgen. Het knappe van de schrijfster is, is dat zij erop deze manier in slaagt dat je je bij iedere hoofdpersoon zeer betrokken voelt. Je wordt helemaal meegesleept in het verhaal.

Het verhaal is zo geschreven dat je zelf ook mee kunt denken hoe het verhaal verloopt. Je zit zo in het verhaal, dat je zelf met oplossingen wilt komen. Echter, iedere keer gebeurt er iets dat een verrassende wending aan de gebeurtenissen geeft. De schrijfster stuurt je een bepaalde richting uit en dan gebeurt er weer iets verrassends. Wie is bijvoorbeeld Vincent? Welke relatie heeft Vincent  met Nanou? Waarom wil Nanou Leo niet gelijk helpen?

Citaat: Ik knoopte het touw om de stam. Mijn hart bonkte bijna mijn borstkas uit. Ik kon nog terug. Ik kon het touw weer losmaken. Maar mijn lijf protesteerde meteen tegen die gedachte met een knoop in mijn maag. Terugtellen kon niet meer…

Bron: Geen bereik

Wanneer je dit citaat leest voel je de spanning van Nanou. Je voelt hoe bang ze is, hoe ze eigenlijk zo hard mogelijk weg wilt lopen. Tegelijkertijd toont het dat Leo niet zonder haar deze grot uit kan komen. Hij is afhankelijk van haar.

Dit thema speelt door heel haar boek. Het afhankelijk zijn en niet kunnen loslaten, achtervolgt je tot de laatste bladzijde. Wat houdt Leo aan Nanou gebonden? Deze vraag blijft je tot het einde toe bezighouden. Sterker nog, je wilt de schrijfster na de laatste bladzijde bellen of ze snel een vervolg op dit boek wilt schrijven!

Wil je meer lezen van Marian de Smet? Klik dan hier.