Het diner

Het diner

 

 

Geschreven door Herman Koch

 

ISBN: 978-90-01-80773-3

 

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten quasi ontspannen over koetjes en kalfjes, maar vermijden waar ze eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen. De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen een gruweldaad verricht. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Twee mannen, twee vrouwen, twee zoons – wie durft een beslissing te nemen over de toekomst van zijn eigen kind? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de vader van een van de jongens de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.

 

 Bron: het diner

Citaat:

Of beter gezegd: of ik nog net zo naar haar zou kunnen kijken als een paar uur eerder in het café van de gewone mensen, toen ze me had gevraagd of ik ook vond dat Michel de laatste tijd raar deed.

Ik vroeg me kortom af of wij nog een gelukkig gezin waren. Mijn volgende gedachte betrof het filmpje van de in brand gestoken dakloze vrouw. En dan in de eerste plaats hoe dit op You-Tube terecht was gekomen.

 Bron: het diner

Recensie geschreven door Mischa Boersma

 

Het verhaal gaat over twee echtparen die uit eten zijn in een chique restaurant. Niemand begint over het incident waar beide zoons bij betrokken zijn geweest. Ze weten er wel allemaal van. Als lezer weet je in het begin nog niet wat er speelt, maar al lezende kom je steeds meer te weten.

Het gehele verhaal speelt zich af tijdens een diner, waarbij regelmatig tussendoor iets verteld wordt over de voorgeschiedenis. Je krijgt steeds meer informatie over alle personages. Iedereen blijkt anders te zijn of iets te verzwijgen. Wat is nu verstandig? De waarheid of het leugen? Zo’n soort verhaal noem je een psychologische roman.

Het verhaal is verdeeld in vijf delen. Alle vijf vernoemd naar de vijf gangen van het diner; aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht en digestief. Alles speelt zich af in één dag op één plaats.

De gebeurtenissen uit het verleden worden beetje bij beetje verteld, waardoor de spanning langzaam opgebouwd wordt.

Alles wordt verteld in de tegenwoordige tijd door Paul Lohman. Paul dineert samen met zijn broer Serge en hun beide echtgenotes. Serge is de gedoodverfde nieuwe minister-president bij de verkiezingen. Wat betekenen de daden van hun zoons voor hun carrière?

Het laatste hoofdstuk “De Fooi” wordt in de verleden tijd geschreven. Paul Lohman vertelt dan achteraf.

Al met al een origineel, spannend, psychologisch boek wat iedereen gelezen moet hebben!