Het leven van Pi

Het leven van Pi

Door Yann Martel

ISBN 9789044622294

 

 

Wat staat er op de achterkant?

Het leven van Pi vertelt het ongelooflijke verhaal van Piscine Patel (Pi), een zestienjarige Indiase jongen wiens vader een dierentuin in India heeft. Wanneer de familie besluit het land te verlaten, wordt de hele dierentuin ingescheept. Maar het schip vergaat en de enige overlevenden op de reddingssloep zijn Pi, een hyena, een zebra met een gebroken been en een tijger van 200 kilo.

In 2002 bekroond met de Booker prize Uitgeverij Prometheus, Amsterdam.

 

Recensie geschreven door Nel Sijmons

Het boek begint met Pi’s leven in India en zijn interesse voor allerlei verschillende godsdiensten, die hij allemaal uitprobeert. Op het vlot voert hij verschillende religieuze rituelen uit. Dan wees ik naar Richard Parker en zei hardop: ’Dit is de kat van god!’. Dan wees ik naar de sloep en zei hardop; ’Dit is de ark van God’. Dan spreidde ik mijn armen uit en zei hardop’; Dit is de weidse akker van God’. Dan wees ik naar de lucht en zei hardop: ‘Dit is het oor van God’. Op deze manier herinnerde ik mezelf aan de schepping en mijn plaats daarin.

In de dierentuin van zijn vader had hij ook geleerd hoe hij met dieren moest omgaan. Naast het zichzelf en Richard Parker in leven houden met het vangen van vis, begint hij ook met het temmen van de tijger.

Je leert Pi goed kennen in dit boek: zijn gedachten, zijn fantasieën en zijn wanhoop. Terwijl hij 227 dagen over de Grote Oceaan dobbert in de reddingssloep in het gezelschap van ‘Richard Parker’. Hij beschrijft in bloemrijke taal zijn omgeving terwijl hij op het vlot zit, dat hij heeft vastgemaakt aan de sloep.“Ik hoorde een plons. Ik keek naar het water. Mijn adem stokte. Ik had gedacht dat ik alleen was. De stille lucht, het glorieuze licht, het relatief veilige gevoel- dat alles had me in een waan gebracht. Vrede heeft immers doorgaans ook een element van stilte en eenzaamheid? Je kunt je toch moeilijk voorstellen dat je je vredig voelt in een metrostation in het spitsuur? Wat was dat allemaal voor drukte?

Zijn fantasie en vindingrijkheid houden hem in leven. Het einde van het boek is even gruwelijk als verrassend.

 

Verfilmd in 2012 als Life of Pi http://www.filmvandaag.nl/film/67328-life-of-pi

Meer lezen van Yann Martel? Klik dan hier.