Het Nerthusmysterie

Het Nerthusmysterie

 

Titel: Het Nerthusmysterie

Schrijver: Theo Hoogstraaten

Uitgever: Sjaloom

Bladzijden: 126

ISBN: 90001553559

De achterkant van het boek:

Op een regenachtige avond rijdt Henk met zijn auto een meisje aan op een stille landweg. Als hij hulp gaat halen bij de dichtstbijzijnde boerderij blijkt daar een meisje uit zijn klas te wonen, Mirjam. Als ze naar de plek van het ongeluk gaan om op de ambulance te wachten, is er geen spoor meer van het bewusteloze meisje. En dat is nog maar het begin van een reeks angstige en mysterieuze gebeurtenissen waar Henk en Mirjam ongewild betrokken raken.

Bron: Het Nerthusmysterie

Citaat uit het boek:

‘ “Het meisje wierp een blik achter zich in de gang. Opeens begon ze snel en haastig te praten, alsof ze helemaal niet hoorde wat Henk zei. ‘Vrijdag,! Kun je vrijdag terugkomen? Dan zijn alleen Herman en die ouwe hier, de rest is dan nieuw spul halen. Je bent toch met de auto,hè?” ’

Bron: Het Nerthusmysterie

Recensie geschreven door Paul Bosscher

In dit boek maak je kennis met Henk, een doodgewone jongen die in een bizar avontuur verzeild raakt. Moord, bedreiging, prostitutie en drugshandel komen in een moordend tempo op hem af. Theo Hoogstraten beschrijft alles zo realistisch dat je het gevoel soms hebt dat je keel dichtgeknepen wordt.

Uit de proloog blijkt dat Theo Hoogstraten zich goed gedocumenteerd heeft:  in Yde (Drenthe) werd in het jaar 1897, door veenarbeiders tijdens hun werk een lijk uit het water opgehaald. Wat hij over deze lijken uit de vorige eeuw weet heeft hij knap in dit verhaal verwerkt: Nerthus is een godin uit de oudheid, de godin van de aarde aan wie mensen werden geofferd. Op deze godin is het Nerthusmysterie gebaseerd. Overigens is het voor je gemoedsrust niet verstandig om direct daarna in het donker op een stil landweggetje te gaan lopen of fietsen.

En voor wie het met eigen ogen wil zien: in het Provinciaal Museum van Drenthe, in Assen, is één van deze veenlijken inclusief touw om de hals te bezichtigen.

Meer lezen van Theo Hoogstraaten? Klik hier